А УСКОРО НА ТЕРЕН... Татјана Николић и Алиса Шајн

Вршац

На кафи са… Татјаном Николић, градском већницом за здравство и социјалну заштиту и Алисом Шајн, координаторком за ромска питања града Вршца

ВРШАЦ КАО ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ, А АЛИСА…

• Да ли сте знали да се једина висока школа у Европи која има катедру за ромски језик налази у Вршцу?
• Е, на тој школи је Алиса Шајн дипломирала са чистом десетком!

 

Јесмо знали да у Вршцу постоји катедра за ромски језик, али да је једина у Европи…

Да, у граду Вршцу постоји акредитована Висока струковна школа за васпитаче „Михаило Палов“ и има катедру за ромски језик. Е, на тој катедри трогодишње струковне студије завршила је и Алиса Шајн, Ромкиња, пореклом из Избишта, и то са просеком 8,5, да би дипломски рад на тему „Даровитост код деце у предшколском узрасту“ одбранила са чистом десетком!

Алиси судбина није нимало била наклоњена. Рано је остала без родитеља, тако да је одрастала у хранитељској породици, онда је остала и без брата, али после Основне школе у Избишту завршава и Средњу хемијску школу у Вршцу, а пре две године и трогодишње студије на Високој струковној школи за васпитаче.

Данас Алиса има 24 године, удата је, мајка је једног детета, а од пре неклико дана запослила се у Градској управи Вршца, и то на пословима координатора за ромска питања. Има своју канцеларију, а ускоро ће добити и кола и почети да реализује  Локални акциони план за Роме. И по томе је Вршац први. У Србији. За Европу не знамо.

БРОЈКЕ
Сваки трећи грађанин ромске националности у граду Вршцу млађи је од 15 година.
Без икакве школске спреме има 255 Рома, са непотпуном основном школом је њих 440, са основним образовањем их има 166, са средњим – 40.
Са вишим или високим образовањем има троје Рома.  

О том плану, али и о другим активностима везаним за пложај Рома у Вршцу, разговарамо са Татјаном Николић, градском већницом задуженом за здравство и социјалну заштиту, а која је и непосредна „шефица“ Алиси Шајн у реализацији првог Локалног акционог плана у граду који се бави положајем Рома.

-Тај план је тренутно и изради и биће готов до децембра – каже већница Николић, и настао је уз подршку Сталне конференције градова и општина,  а у оквиру програма ЕУ инклузије. У реализацију плана, као пример добре праксе у Србији,  укључен је и Град Вршац, најпре запослењем координаторке за ромска питања, а ускоро и набавком аутомобила и рачунара, што све износи око 50 одсто средстава неопходних за реализацију целокупног пројекта. Да би пројекат у потпуности успео формирали смо и мобилни тим који, поред координаторке, сачињавају и један здравствени медијатор и два педагошка асистента.

НА НОВОМ ЗАДАТКУ… Алиса Шајн

По речима Татјане Николић, цео пројекат ће се одвијати у сарадњи са Центром за социјални рад, Домом здравља, и основним школама, понајвише са ОШ „Паја Јовановић“, која је најближа највећем ромском насељу у Вршцу – „Балати“. Друго је „Мали рит“.

Кад смо код ромских насеља, треба рећи да је много пре овог плана, у њима решено питање, воде, канализације, електрификације, интернета, а Град, уз помоћ Покрајине, помаже и увођење струје у појединачна домаћинства.  – Прошле године смо на тај начин увели струју у осам домаћинстава, која укупно имају 37 чланова – подсећа већница Николић. Сем тога, Град Вршац обезбеђује за све Роме, као и за све социјално угрожене, и бесплатне уџбенике, као и бесплатан превоз до школе. Што се запослења тиче,  према подацима вршачке филијале Службе за запошљавање, прошле године је у Вршцу запослено 35 Рома.

РАДИОНИЦА
Прва дводневна радионица за израду Локалног акционог плана за Роме одржана је 6. о 17. октобра у просторијама Градске куће у Вршцу.
Радионици су, поред радне групе, присуствовали и чланови мобилног тима, координационог тела за Роме, као и представници ромских невладиних организација и ромских насеља. На радионици је указано шта је то све што је потребно унети у овакав докуменат у области образовањам становања, здравља, запошљавања и  социјалне заштите, а све са циљем унапређења положаја ромске популације у Вршцу.  

На наше питање зашто баш Алиса Шајн, Татјана Николић одговара:  – Не само зато што је Ромкиња, него и зато што је показала да уме да се бори са свим животним тешкоћама и да из њих изађе као победник, зато што има завршену високу школу и говори и српски и ромски, зато што мислимо да ће својим способностима успети на најуспешнији начин да оствари неопходне контакте са свим циљним групама и да ће тиме Локални акциони план за Роме бити у потпуности реализован, и то са минимумом потешкоћа у његовој реализацији.

-Са знањем које сам стекла школовањем, са енергијом коју сам стицала пролазећи кроз све животне тешкоће, спремна сам да се ухватим укоштац са свим оним што носи овај пројекат, јер сам и сама била део тих проблема, уз безрезервну подршку госпође Николић и целокупне градске власти и сарадника у мобилном тиму, уверена сам у успешну реализацију Акционог плана и да ће Вршац и још по нечему бити први град у Србији – каже, уз симпатичан осмех, прва координаторка за ромска питања у граду Вршцу.

Уз честитке, желимо јој и пуно успеха у послу који јој предстоји.

С. Батало

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.