А ЗА УСКРС... Саша Павлов и Аца Стевановић, директор „Хигијене“ са поклонима за запослене у ковид амбуланти

Три питања за…

Саша Павлов, командант Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева

СИСТЕМ ФУНКЦИОНИШЕ У СВИМ СЕГМЕНТИМА

• Подршка здравственом систему и систему социјалне заштите, али и помоћ социјално угроженом становништву
• Уручено 13.500 поклон пакета пензионерима са примањима нижим од 30.000 динара, обезбеђени дневни оброци за незбринуте, а ту је и помоћ Црвеног крста, донације…
• Активно чак 245 волонтера

1.Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева од самог почетка пандемије короноавируса и проглашења ванредног стања, у складу са свим мерама и инструкцијама, које је донела Влада Републике Србије, предузима мере, доноси наредбе и препоруке и организује активности на целој територији града и свим насељеним местима у два основна правца и кључна сегмента: Као прво, то је подршка здравственом систему и систему социјалне заштите, а као друго, помоћ социјално угроженом становништву.

Три питања за…
            КОМАНДАНТЕ ВАНРЕДНИХ ШТАБОВА
         ГРАДОВА И ОПШТИНА ЈУЖНОГ БАНАТА
    Укидање ванредног стања, према најави председника Србије Александра Вучића, предвиђено је за 6. мај, на Ђурђевдан.
   Значи, за три дана, али пре тога, да чујемо одговоре на три питања, која смо поставили свим командантима штабова за ванредне ситуације свих осам локалних самоуправа у Јужнобанатском управном округу.
    Ево питања.
1. Прошло је  месец и по дана од увођења ванредног стања.
 Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији       одлука    Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?
  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?
  2. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?
   Данас можете прочитати одговоре команданата штабова градова Панчева и Вршца, сутра, општина  Пландиште,  Бела Црква и Ковин,  а прекосутра, последњег дана ванредног стања, општина Ковачица, Опово и Алибунар.

Град Панчево је обезбедио бесплатан превоз за медицинско особље, а и обезбеђена су и два аутобуса за Зрењанин и Смедерево за болеснике који су на дијализи. За ковид болницу, Град је обезбедио 5000 ПВЦ чаша 0,2, 3000 комплета (нож, виљушка, кашика и салвета), 3000 супијера, 3000 тањира 2 у 1, 3000 тањира. Свакодневно се врши дезинфекција здравствених установа, као и објеката од значаја за функционисање града Панчева, редовно се врши и дезинфекција јавних површина. Професионални управници, управници и грађани, дезинфекциона средства могу бесплатно добити у рециклажном центру ЈКП „Хигијена“ у Власинској 1, Панчево. Донирана је заштитна опрема за медицинске раднике и постељина за Општу болницу, као и средства за лакши рад новоотворене ковид-амбуланте.

ДОНАЦИЈА… стигла је и значајна помоћ за ковид болницу, и за медицинско особље и за пацијенте
  1.  Други сегмент подразумева помоћ социјално најугроженијим суграђанима и онима старијим од 65. година. Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева отворио је марта три нове телефонске линије (бројеви телефона су 308-950, 308-960, 308-736) за помоћ најстаријим суграђанима у кол-центру Градског штаба, као и телефоне у месним заједницама на које се могу јавити уколико им је потребна помоћ у виду набавке намирница, лекова и слично. Телефони су доступни 24 сата дневно. До сада (22. 4) имали смо 5056 позива грађана, а позиви су се углавно односили на социјална питања.

  Народна кухиња, која ради у оквиру Геронтолошког центра, дневно подели 424 оброка, од тога на кућну адресу (старијима од 65 година) 167 оброка.  Корисници помоћи у кући (старији од 65 година) укупно 45 корисника, врши се редовна набавка намирница и лекова. За ове послове ангажовано је тренутно 10 геронто-домаћица, од укупно 20, колико их има.  У насељеиим местима подељено је 726 бесплатних оброка у облику пакета социјално угроженим лицима. Од 16. марта до 15. априла, Центар за социјални рад је урадио 263 решења за једнократну новчану помоћ. У истом периоду, Центар за социјални рад је укључио 32 нова лица за коришћење бесплатног оброка у Народној кухињи. Волонтери Црвеног крста и волонтери по месним заједницама активни су у пружању помоћи лицима преко 65 година. Активно је 245 волонтера на територији града Панчева и насељених места. Црвени крст тренутно врши поделу 500 пакета са намирницама и 500 пакета са средствима за личну хигијену.

  1. Одржани су састанци са представницима трговинских ланаца и представницима банака које имају пословнице на територији града Панчева, а у вези са пружањем помоћи најстаријим суграђанима који немају помоћ других, када је у питању подизање пензија, снабдевање основним животним намирницама и производима и умрежавање са волонтерима на територији града. Одржан је и састанак са професионалним управницима у вези са организацијом помоћи најугроженијој популацији преко 65 година и такође у вези са дезинфекцијом зграда и јавних површина око зграда. Oбезбедили смо пакете са прехрамбеним и хигијенским производима за 13.500 наших најстаријих, а социјално угрожених суграђанки и суграђана који имају примања испод 30.000 динара. Вредност укупног броја пакета иѕноси преко 25 милиона динара и обезбеђени су из јавних средстава града Панчева и један део од наменских донаторских средстава локалне привреде. Град Панчево у наредних неколико дана (ово је писано 22. априла, прим. Старт 013) почиње са дистрибуцијом пакета помоћи пензионерима са примањима мањим од 30.000 динара.

Када је у питању додатна помоћ и олакшице како грађанима, тако и привреди, обустављена је наплата паркинга на територији града Панчева за време трајања ванредног стања, а од 1. априла не фактурише се изношење комуналног отпада правним субјектима којима је забрањен рад у време трајања ванредног стања. У циљу да помогне снабдевање свих заинтересованих у току ванредног стања, током забране рада зелених пијаца, Градска управа града Панчева у договору са пољопривредним произвођачима објавила је и дистрибуирала контакт листу повртара, воћара и других пољопривредних произвођача са територије Панчева и насељених места. Даље, Град је донео одлуку да родитељи буду ослобођени плаћања режијских трошкова за вртић до краја ванредног стања. Уведена је дезинфекција и прање улица дезинфекционим средствима, а ЈКП „Хигијена“ су у овоме пружиле помоћ и друштвено одговорне фирме и појединци које су своје ресурсе и капацитете ставили на располагање.  Извршена је подела дезинфекционог средства – натријум хипохлорита свим месним заједницама.

О свим мерама, наредбама и препорукама јавност и грађани су редовно и благовремено информисани.

(Старт 013)