КОМАНДАНТ... Драгана Митровић са упутствима на лицу места

Три питања за…

Драгана Митровић, командант Градског штаба за ванредне ситуације Града Вршца

НИШТА СЕ НЕ ПРЕПУШТА СЛУЧАЈУ

• Када је проглашено ванредно стање Град Вршац је од самог почетка примењивао све мере које је прописивала Влада Републике Србије
• Подељена је помоћ свим пензионерима чија су примања испод 30.000 динара и том приликом волонтери су  обишли преко 6.200 адреса

1.Одмах по увођењу ванредног стања, најпре је формирана волонтерска мрежа са позивним центром. Волонтерска мрежа од првог дана прима позиве и свакодневно снабдева суграђане који су обухваћени забраном кретања, основним животним намирницама и лековима. Након неколико дана Град Вршац је путем волонтерске мреже почео са поделом бесплатних куваних оброка за све суграђане којима је то потребно, а да при том већ нису корисници народне кухиње.

СВЕ ПО ПРОПИСИМА… дезинфекција улица

Када је ступила на снагу обустава јавног превоза, Град Вршац је одмах покренуо иницијативу и у сарадњи са нашим превозником СТУП „Вршац“ организовао превоз за све здравствене раднике, као и неопходно особље за Дом Здравља Вршац, Општу болницу Вршац, Специјалну болницу за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“, као и за Геронтолошки центар и Апотеку Вршац.

Престанком рада Агрико пијаце, свим закупцима тезги омогућена је продаја производа са кућног прага или путем доставе. Свим пензионерима са територије Града Вршца, са примањима испод 30.000 динара, подељени су пакети помоћи у виду основних прехрамбених намирница и средстава за хигијену, а њихова дистрибуција до адреса вршена је такође путем волонтерске мреже. Волонтерска мрежа је свакодневно расла, а придруживали су јој се и вршачки спортисти, нека привредна друштва, као и познати Вршчани.

  1.  Када је проглашено ванредно стање Град Вршац је од самог почетка примењивао све мере које је прописивала Влада Републике Србије. Одмах је обустављена настава у свим школама, забрањен је приступ Геронтолошком центру, као и стационарном пацијентима у здравственим установама и затворене су све јавне установе које су биле места окупљања већег броја људи, а рад Градске управе прилагођен је новонасталој ситуацији. Потом су као потенцијална места ризика затворени и Градски парк, језеро, Агрико и робна пијаца.   Град Вршац је у сарадњи са ЈКП „2. октобар“ организовао интензивну дезинфекцију свих јавних површина у граду и насељеним местима са посебним акцентом на места са повећаним ризиком у околини здравствених установа, поште, банака, гранични прелаз Ватин… а дезинфиковани су и сви ходници, степениште, лифтови, подруни и хаустори стамбених зграде.

    …али и улаза и степеништа стамбених зграда

Волонтерска мрежа делила је дезинфекциона средства, како при свакој посети старијим суграђанима тако и пролазницима на улицама. Поновним отварањем Агрико пијаце обезбеђена је дезинфекција комплетног простора сваког дана пре почетка рада.

  1.  Цела организација помоћи ишла је преко волонтерске мреже. Основ је био позивни центар који је радио 24 часа. Када се лице са одређеном потребом јави, волонтери одлазе на лице места и договарају даље кораке, затим одлазе у маркете у набавку намирница, у апотеке по лекове, банке како би подигли пензију и сл. Свакодневне активности су варирале, али се број кретао од 300 до 500 позива дневно, а то је опслуживала мрежа од 100 до 150 волонтера. У сваком насељеном месту, такође је био формиран волонтерски штаб и позивни центар који су организовани у склопу месних заједница, а функционисали су на начин као и у граду.

У претходним данима поделили смо помоћ свим пензионерима чија су примања испод 30.000 динара и на тај начин обишли преко 6.200 адреса. Град се на најбољи могући начин труди да наши суграђани што мање осете ово ванредно стање, а највећи терет и заслуге су свакако на врло добро организованој волонтерској мрежи.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

(Старт 013)