ПОНОВО ЛЕТЊИ ДАНИ... Давор Петровић

Алибунар

Давор Петровић, секретар Спортског савеза Општине Алибунар

НА УСЛУЗИ СПОРТСКИМ КЛУБОВИМА И УДРУЖЕЊИМА

• Спортски савез Општине Алибунар чини најважнију спону између локалне власти и спортских клубова у овој општини
• Алибунар је мала општина, али пуно улаже у спорт, сматра секретар Спортског савеза, који је и на челу МЗ Алибунар

Спортски савез општине Алибунар је најбољи мост сарадње између локалне самоуправе и спортских организација које функционишу у овој јужнобанатској општини, каже за Старт 013 секретар ове организације Давор Петровић.

– Наша основна улога је да будемо на услузи свим спортском удружењима и спортским клубовима у општини Алибунар, да будемо помоћ у њиховом свакодневном раду као и у организовању такмичења и других спортских манифестација и то кроз расподелу општинских средстава намењених спорту. Општина Алибунар данас финансира 31 спортски клуб и један грански савез, Фудбалски савез Општине Алибунар – каже Давор Петровић и додаје да у Алибунару функционише читав низ клубова, од фудбалских, рукометних, одбојкашких и атлетских, до карате и шах клуба, аеромоделара, риболоваца и узгајивача голубова. Та чињеница потврђује да је Спортски савез Алибунара свестрана организација, оцењује он и као још један важан сегмент рада ове организације наводи и школски спорт.

– Можда наша најважнија улога је помоћ спортским клубовима у прикупљању и припреми документације потребне за аплицирање на конкурсима намењеним финансирању спорта, попут конкурса Општине Алибунар којим се расписује почетком сваке године, којим се ови спортски клубови финансирају. Наравно, помажемо и у организацији такмичења и других спортских манифестација, турнира, који су део прослава сеоских слава. Поред тога, бавимо се и школским спортом у Алибунару, чему заиста посвећујемо велику пажњу и то све у сарадњу са школама и професорима физичког васпитања. Ту нам је циљ да децу окренемо спортском начину живота – наводи наш саговорник и додаје да је учествовање на такмичењима и на свим нивоима, као и припрема за њих, најбољи начин да се деца наведу да се баве спортом. Петровић каже да је, поред свих других спортова, претходних година посебна пажња била посвећена атлетици где је, у складу са својим могућностима, Спортски савез помогао да се изгради полигон за припрему деце у атлетским дисциплинама, попут трчања, скокова у даљ, бацања вортекса, што је резултирало тиме да су се две девојчице почеле бавити атлетиком и веома успешно се такмиче, што наш саговорник оцењује као највећи успех.

Спортском савезу Алибунара припада и Спортска хала у Банатском Карловцу, у којој спортски клубови из целе општине имају бесплатне термине за тренинге и такмичења. Савез учествује и у организацији бројних спортских манифестација међу којима је можда највећи, сада већ традиционални Светосавски турнир у малом фудбалу, који се одржава друге половине јануара сваке године, а ту су и бројни турнири у малом фудбалу у Алибунару, Банатском Карловцу и другим местима ове општине.

Спортски савез има веома добру сарадњу са локалном самоуправом, наводи Петровић и додаје да Алибунар јеста мала општина, али да пуно ради по питању спорта, финансијски помаже све клубове у складу са њиховим потребама и рангом такмичења у којем они учествују. За разлику од неких других локалних самоуправа, Алибунар финасијски помаже све спортске клубове, а Спортски савез се труди да у свему томе сви буду задовољни.

– Код локалне самоуправе постоји разумевање за све што радимо тако да имамо безрезервну подршку. Наша идеја је да Спортски савез општине Алибунар у будућности буде организација која ће се консултовати по питању спорта у нашој општини, што и јесте разумљиво, пошто Савез чине стручни људи који су цео свој живот посветили спорту. Као Спортски савез, учествујемо у раду Спортског савеза Србије, а имамо добру сарадњу са спортским савезима суседних општина и градова.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у новогодишњем броју Старта 013)

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.