ПРИЗНАЊЕ И ОД ДРИ... Јован Репац

Пландиште – РЕЧ ИМА…

Јован Репац, председник Општине Пландиште

УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА, ИДЕМО ДАЉЕ!

• Локална самоуправа је у години која је на измаку пуно тога урадила за бољи живот свих грађана општине Пландиште

 Започећу о инвестицијама и улагањима које је општина имала током ове године.  Једна од највећих инестиција које је општина имала у овој години је пројекат реновирања Дома здравља у Пландишту,  који је  од ове године у власништву Општине, а завршено је и његово  озакоњење. Реновирање  Дома здравља „1. октобар“ је било „Од темеља до крова“ и то захваљујући  Канцеларији за управљање јавним улагагањима. На Дому здравља у Пландишту је за само 5 месеци,  замењена комплетна столарија, фасада, инсталације водовода и канализације, електро- инасталације, развод електроинсталација, молерај, керамички радови, кров је замењен са термичким панелима. Објекат је доведен до врхунског нивоа енергетске исплативости. Укупна вредност радова је била око 44 милиона динара.

Захваљујући Канцеларији за управљање јавним улагањима реновира се и Дом за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу. У текућој години , Општина Пландиште реализује и два пројекта прекограничне сарадње , „Банатсмарт“,  захваљујући којем је у Пландишту замењено осветљење новим лед сијалицама, а центар Пландишта улепшан канделабрима. Општина је остварила и јавно приватно партнерство за замену сијалица лед сијалицама у свим насељеним местима у општини, осим Пландишта, пошто је Пландиште  обезбедило лед расвету кроз пројекат „Банатсмарт“. Ова инвестиција треба Општини да доснесе 70% уштеде електричне енергије.   Захваљујући другом пројекту, „Заједно за инклузиву заједницу“ Општина Пландиште први пут у власништву има нов минибус за 20 путника. Минибус је коришћен за потребе деце, али и осталих удружења грађана.

У овој години  завршена је и изградња капеле у Милетићеву и требало би да се комплетно заврши и капела у Барицама. До 2020. године Општина ће покушати да уради капеле у свим насељеним местима. Реконструисана је и амбуланта у Купинику  и започети радови у Маргити. Ови радови су финансирани из буџета Општине. У Марковићеву је урађено ново  аутобуско стајалиште. У Милетићеву, Дужинама и Барицама где су зидани објекти, рађено је текуће одржавање, док  је на стајалиштима у  Великој Греди и  Маргити  рађена санација .

Што се тиче верских објекта, Општина је и ове године помагала пројектно. Значајна средства су уложена у осликавање православне цркве Свети Рафаило Банатски у Пландишту, у Банатском Соколцу, цркви која је посвећена Светој Петки, урађен је иконостас, док је у Милетићеву урађен летњиковац у порти цркве. У Маргити је извршена санација крова и врата у православној цркви, такође смо помогли румунску православну цркву у Маргити улагањем у столарију у парохијском дому. Завршена је реконструкција римокатоличке цркве у Старом Лецу, у Пландишту је у току реконструкција католичке цркве, док су у Купинику постављени темељи за ограду порте.

Општина пројектно помаже цивилна друштва, и брине о најмалађима, како ученицима основих школа тако и о средњошколцима и студентима. У школи у Барицама је ове године замењена столарија. Иначе, за прваке је, а поводом њиховог поласка у школу, Општина  обезбедила пернице и ранчеве.  Сви основци  имају  бесплатну ужину, а путници имају бесплатан превоз до својих школа. Средњоколци који су у ситему социјалне заштите такође имају бесплатану месечну карту до школе, осталима се карта субвенционише. Студенти који упишу годину први пут добијају као подстицај да буду добри студенти (50.000,00 динара у десет месечних рата), а за оне са просеком 8,5 и више, Општина обезбеђује новчане награде у износу од 50 хиљада динара.

Посебно бих и с поносом истакао рад Савета за безбедност саобраћаја,  јер у нашој општини има најмањи број саобраћајних незгода у региону, а посебно се води брига о најмлађима. Првацима су подељени флуоросцентни прслуци и књижица са упутством за поступање у саобраћају.

Треба истаћи да смо санирали паркинг места, као и сам прилаз зградама у Улици Војводе Путника у Пландишту и самим тим решили проблем атмосферских вода, као и паркинг места за станаре. Тако је решен вишегодишњи проблем, с обзиром да се није улагало у тај део улице од када су зграде изграђене.

ЈП “Полет“ Пландиште је од ове године добио нове надлежности, одржавање гробља,  као и управљање водоводима у свим насељеним местима. Квалитет воде се редовно проверава и пијемо исправну воду. Проблеми са водом постоје у Банатском Соколцу, Великом Гају, Купинику и Јерменовцима  и интензивно се ради на њиховом отклањању.

Иначе, Општина помаже све месне заједнице  да обележе своје месне и храмовне славе.

Што се тиче нове, 2019. године, Општина ће се о свему овоме старати и у наступајућој години, и даље ће бринути о здравственој заштити  становништва. Ситуација на терену се значајно поправила  с обзиром да су се вратили лекари са специјализације и самим тим је свако насељено место покривено примарном здравственом заштитом.  У наредној години треба да се уради фискултурна сала у школи у  Маргити и да се реновира школа у Великом Гају.

Општина се радује сваком новом спортском успеху, као и успеху која постижу кутурно -уметничка друштва из општине Пландиште, посебно КУД „Вук Караџић“, који је ове године, по дуги пут, освојио сребрну медаљу на Покрајинској смотри музике и фоклора деце.

Круна  марљивог и доброг рада свих у Општини и Општинскопј управи је признање које нам је ових дана уручено за  успешно управљање јавним финансијама, а које долази од Државне ревизорске институције.

На крају бих истакао да нам је председник Републике Србије Александар Вучић пример како треба оправдати поверење грађана које су нам дали, да морамо да се боримо за бољу и успешнију будућност и да будемо истрајни у томе.

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.