БУДУЋНОСТ ЈЕ ВЕЋ ДАНАС... Сања Петровић

СРЕЋНА 2020.

Сања Петровић, председница Општине Ковин

СВАКОГ ДАНА НОВИ ТРАГОВИ ПОРЕД НОВИХ ПУТЕВА

• У општини Ковин у 2019. години завршени су или започети бројни пројекти, како оних који се тичу путне инфраструктуре, тако они који се односе на изградњу или уређење објеката различите намене и за све старосне категорије становништва у свим насељеним местима општине, а много тога је урађено и у области социјалне политике

Када је у питању година која је на измаку, што се општине Ковин тиче, она је, без сумње била више него успешна. Са многим пројектима закорачили смо у будућност и то је оно што мене и моје сараднике чини посебно задовољним.

Па да почнем са набрајањем дела онога шта је урађено: изградња објекта Хитне медицинске помоћи и објекта за физикалну медицину; изградња постројења за пречишћавање воде за пиће насеља Баваниште; инфраструктурно опремање радне зоне – блока 119 у Ковину; санација Главне црпне станице отпадних вода у Ковину; санација саобраћајница у блоку 116 у Ковину; изградња кишне канализације у блоку 116 у Ковину; изградња новог, још једног објекта предшколске установе „Наша радост“  и његово опремање, а који ће бити отворен почетком године и онда ће Ковин бити једна од ретких општина у којој неће постојати листе чекања; изградња Сале за мале спортове у Ковину; изградња дела водоводне и канализационе мреже у блоковима 74 и 94 у Ковину (насеље преко Поњавице); завршетак изградње обилазнице око Баваништа; изградња путева: пут Делиблато – Гај, у дужини од 4 километра; пут Ковин – Мало Баваниште, 10 километара; Ковин – Шљункара, километар пута; Плочица – Плочички рит,  у дужини од 6 километара и део пута Гај – Манастир са паркингом, затим ту су и реконструкције и опремање разних објеката, све са циљем квалитетнијег живота  свих категорија становника наше општине.

Подсетила бих и да су „Ветроелектране Балкана“  завршиле изградњу и пустиле у рад највеће ветрогенераторско поље на Западном Балкану, „Чибук“, које се састоји од 57 ветротурбина, укупне снаге 158,46 мегавата и снабдеваће струјом 113.000 домаћинстава и  смањити емисију угљен-диоксида за више од 370.000 тона годишње. За нас као локалну самоуправу веома је важна чињеница да ће 2% годишњег прихода ветроелектране да се усмери у општински буџет: тачније 1,5% у општински, а 0,5 одсто „иде“ Мраморку, јер се ветропарк налази на  територији ове месне заједнице.

Захваљујући  одличној сарадњи са вишим властима,  ових дана свечано ће бити пуштен у саобраћај проширени и пресвучени пут Ковин – Делиблато, деоница од 6,1 км, коју су радили „Путеви Србије“. Том приликом очекујемо и долазак председнице Владе Србије Ане Брнабић у Делиблато.

Радили смо и на повећању ефикасности рада локалне самоуправе, тако да сада имамо електронску скупштину, односно могућност одржавања електронских седница Општинског већа и СО Ковин, софтвер за финасије, софтвер за управљање људским ресурсима, а очекујемо и одобравање пројекта СКГО за стручну помоћ на тему управљања људским ресурсима. У току је реализација заједничког пројекта са општином Ковачица, који је започео децембра 2018. године и трајаће до јуна 2020. године, Пројекат се зове „Унапређење руралног развоја кроз учинковито управљање имовином”, а очекивани резултат је ажурна база општинске имовине у новом софтверу, повезана са Дирекцијом за имовину Републике Србије. Укупна вредност пројекта прелази 146 хиљада евра, програм финансира Европска унија из средстава ИПА 2014, Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник у смислу индиректног управљања средствима, док је СКГО имплементациони партнер. Веома значајну улогу има и Министарство финансија с обзиром на садржину подршке и теме које су великим делом у надлежности овог министарства.

    Што се социјалне политике тиче, на основу скупштинске Одлуке о правима и услугама социјалне заштите на територији општине Ковин, у 2019. години, из буџета општине Ковин обезбеђено је преко 65 милиона динара  за проширена права  и то: за једнократне новчане помоћи; за породиље – новчана помоћ за незапослене породиље за прво и друго дете у износу од 10.000 динара месечно до истека једне године живота детета; једнократне новчане помоћи пензионерима са најнижим пензијама у износу од 4.000 динара; комуналне услуге примаоцима социјалне помоћи; опремање старих социјално угрожених лица; накнаде у случају смрти за социјално угрожене; накнаде за становање  и живот у заштићеним условима, намењене избеглим и интерно расељеним лицима, као и за смештај у прихватне станице.

Обезбеђена су средства за превоз ученика средњошколаца из сиромашних породица, преко 15 милиона динара и 7 милиона од АП Војводине,  путем конкурса. Износ од 9,5 милиона динара је обезбеђен за бесплатне ужине за основце, за школски прибор за социјално угрожену децу  и за опрему и смештај деце корисника социјалне заштите такође. Финансијска помоћ за новорођену децу исплаћује се у износу од 30.000 динара, за прво, друго, треће и четврто новорођено дете од исте мајке, чији родитељи имају пребивалиште или боравиште на територији општине Ковин у тренутку рођења детета и уколико се непосредно брину о детету. На основу покрајинског конкурса, обезбеђена су и средства за регресирани превоз студената.

Планирамо да наставимо са утврђеном стратегијом равномерног развоја свих насељених места, свакако, а најзначајнији пројекти за наредни период су: санација постројења за пречишћавање воде за пиће у насељеним местима Плочица и Дубовац;     изградња објекта градског купалишта у Ковину (базен са пратећим садржајима); санација објеката ОШ “Бора Радић” у Баваништу и ОШ “Предраг Кожић” у Дубовцу, а у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања, као и извођење радова на реконструкцији и санацији Задружног дома у Делиблату. Биће тога још, али за сада толико.

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.