МЛАДИ У ПРИОРИТЕТУ, АЛИ И... Милан Гарашевић

СРЕЋНА 2020.

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

ТРАСИРАЛИ СМО ПУТ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ ОПШТИНЕ

• Трудимо да млади знају да је Општина Ковачица и њена локална самоуправа ту да препозна њихов труд и рад, а да младим брачним паровима покажемо да имају нашу безрезервну подршку која је,  морам да истакнем, једна од највећих у нашој земљи

У 2019. години урадили смо најважнију ствар за наше грађане – трасирали смо пут за бољу будућност свих мештана наше општине – опремањем радне зоне у месту Црепаја. Опремање радне зоне и долазак великих инвеститора у јужни Банат јасан је показатељ да се позиционирамо као привредно развијени део наше земље, која у складу са државном политиком креира бољу будућност за све своје грађане инсистирајући на привредном и инфраструктурном развоју.

У наредној години планирамо другу фазу опремања зоне, а вредност радова процењена је на 40 милиона динара. И сада имамо преговоре са потенцијалним инвеститорима, али о томе ћемо говорити када за то буде дошло време.

Истакао бих и то да смо склопили  јавно-приватно парнерство у области реализације побољшања јавне расвете, односно постављања ЛЕД осветљења на улицама наше општине. Овакав вид партнерства је погодан за грађане општине Ковачица, јер у сваком тренутку гарантује исправност 98% јавне расвете. Како би се овај проблем решио дугорочно и реконструисала расвета, била су потребна средства која општина Ковачица из свога буиџета није могла да издвоји.

Потписивањем уговора на 13 година, овогодишњом реконструкцијом замењено је 2960 светиљки, а наша општина спада међу прве општине у Србији које су успеле да спроведу поменуто јавно-приватно партнерство. Током наредних 13 година биће уштеђено 30 милиона динара, или 250 000 евра, што је огроман удео у буџету општине Ковачица.

На овај начин остваривањем уштеде бићемо у могућности да поставимо расвету и на местима на којима до сада није било, како би ефекат реконструкције уличне расвете био потпун.

Такође, урађена je реконструкција водоводне мреже у Дебељачи, вредности преко 37 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство финансирао 24 милиона динара, а Општина Ковачица из свог буџета преко 13 милиона динара.

Вредност пројекта друге фазе пута ка Тамишу је 33 милиона, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство финансирао пројекат са око 16, а Општина Ковачица са приближно истим износом.

У мају ове године потписали смо и два уговора са покрајиснким секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вуком Радојевићем. Овим уговорима је општина Ковачица добила 12 милиона динара за инвестиције у области водопривреде и пољопривреде. Реч је о уговору којим се финансирало уређење каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, који је у укупном износу вредан више од 12 милиона динара. Покрајински секретаријат учествовао је  са близу четири милиона динара, док је Општина Ковачица  обезбедила остала неопходна средства. Радови су завршени крајем октобра, а уређена је каналска мрежа на територији Дебељаче, Црепаје, Ковачице, Падине, Уздина и Идвора.

И ове године спровели смо мере које помажу породицама са децом. Даровали смо новорођенчад са по 20.000 динара, првацима поделили ранчеве, реновирали и опремили кухињу у вртићу у Црепаји, обезбедили смо још једно одељење вртићу „Колибри“ и опремили, како школе тако и вртић, дарујемо најбоље ученике луксузним издањима лектире и таблет рачунарима… Заиста се трудимо да млади знају да је Општина Ковачица ту да препозна њихов труд и рад, а да младим брачним паровима покажемо да је локална подршка извесна, и морам да истакнем, једна од највиших у нашој земљи. И то је категорија у којој треба да се такмичимо као локалне самоуправе! Планирамо и улагања у спортске објекте у наредном периоду, као што сам најавио раније, а све то ради подстицања омладинског и рекреативног спорта.

Ове године имали смо част да нашу општину посете министри Недимовић, Ђорђевић и Вукосављевић, као и делегација из Кине и ММФ-а. Управо за време посете Галерији наивне уметности, министар Вукосављевић је најавио да је у плану финансирање пројекта нове галерије у оквиру пројектног или директног финансирања

На Општини Ковачица је да припреми пројектно-техничку документацију за будућу галерију. Нов галеријски простор учврстио би Ковачицу на културној мапи Војводине, Србије, али и света.

У плану нам је и даљи развој путне инфраструктуре, изградња спортског објекта од значаја, али и побољшање услова за бављење спортом у свим местима наше општине као и даљи развој туризма и туристичких потенцијала, како општине тако и наших места појединачно.

Што се тиче републичке власти, знам да је Србија на правом путу који нас већ сасвим сигурно води у једну сигурну и извесну будућност, на челу са председником Србије Александром Вучићем.