ИНВЕСТИЦИЈЕ И ЗА СУТРА... Александар Стевановић

Срећна 2023.

Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева

ПАНЧЕВО НИЈЕ САМО ГРАД СПОРТА, ВЕЋ И ГРАД…

• Мислим да је најважније да су инвестиције које су реализоване током године, инвестиције које су се односиле на све сфере друштвеног живота, како на територији града Панчева, тако и у насељеним местима, јер нам је важан сваки наш суграђанин и свака наша суграђанка – каже за Старт 013 Александар Стевановић, градоначелник

Задовољан сам постигнутим резултатима током ове године. Успели смо да реализујемо, слободно могу да кажем, све инвестиције које смо започели током 2022. године, али и оне које су биле велике, капиталне, планиране на две године, а започете су током 2021. године. Под тим, мислим на градски кеј, другу фазу уређења централног градског језгра, Улицу цара Лазара. Реализовали смо инвестиције о којима се годинама само причало, као што је кружни ток у Улици Милоша Обреновића, на велико задовољство наших суграђана. Не могу да не поменем да смо успели да обезбедимо средства за наставак изградње зграде Завода за јавно здравље. Подсетићу вас да су радови на објекту почели још давне 2008. године, али су обустављени три године касније. Уз подршку Владе Републике Србије обезбедили смо да извођење радова представља приоритетану инвестицију. Надам се да ћемо крајем следеће године, након 14 година чекања, добити потпуно нов, модеран објекат зграде Завода за јавно здравље, што ће бити од великог значаја за цео јужни Банат.

ИНФРАСТРУКТУРА

Мислим да је најважније, да су инвестиције које су реализоване током године, инвестиције које су се односиле на све сфере друштвеног живота на територији Града Панчева, како у насељеним местима, тако и у граду. Уређен је велики број улица не само у граду, него и у насељеним местима, асфалтиране су, рехабилитоване и данас су то улице које су достојне двадесет и првог века. Приоритет о којем смо и до сада водили рачуна, а наставићемо и у будућности, јесу наши суграђани, важан нам је сваки наш суграђанин и суграђанка, као што нам је важан свака „тачка“ у нашем граду, равномерни развој како града, тако и свих насељених места.

Током следеће године не планирамо да успоравамо овај темпо, који је наметнут још од 2020. године, што се инвестиција тиче планирамо велике равномерна улагања у све сфере и све тачке на територији Града Панчева. Оно што је свакако од великог значаја у целокупном граду јесте наставак реконструкције и рехабилитације путне инфраструктуре, како у граду, тако и у насељеним местима. По плану који ће бити направљен почетком 2023. године, наставићемо да асфалтирамо улице, али и пешачке стазе како у граду, тако и у насељеним местима.

ОВДЕ ЈЕ ТО… брига о свакодневици сваког грађанина, али и о сутрашњем дану, као…

У нашем граду планирамо велике реконструкције две улице, Михајла Обреновића и потпуну реконструкцију Улице Димитрија Туцовића, од угла с Улицом Моше Пијаде до угла са Книћаниновом улицом. Мислим да је то једна од најкапиталнијих инвестиција која ће бити реализована у нашем граду у последњих неколико година, уз градски кеј који смо радили током ове и претходне године. Планирана вредност ове инвестиције је око 390 милиона динара. Ова улица има велики значај, јер представља главну градску саобраћајницу, води даље ка Северној индустријској зони, у којој у овом моменту имамо више од 2000 запослених људи, а имамо и велики број правних субјеката који послују на самом Јабучком путу. Реконструкција ове улице је од великог значаја за читав град, јер се њоме излази из Панчева ка Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, али и ка будућем планираном аутопуту који ће водити од Београда преко Панчева и Зрењанина до Новог Сада, а чија би изградња требало да крене током наредне године.

До сада смо урадили 164 улице, односно око 82 км путева и 10 км тротоара и паркинга. Реконструисане су и улице Бранка Ановића, Радничка и Бранка Радичевића, као и део улице Јосифа Маринковића. Изведени су и радови на подземним инсталацијама у Улици братства и јединства, од Улице Јанка Чмелика до Гробљанске, двориште Америчких зграда, а од посебног значаја је нов кружни тока код Плинаре“.

ПРИВРЕДА

Посетом председника Александра Вучића граду Панчеву и Северној индустријској зони, односно фабрици ЗФ је показано да је Панчево враћено на мапу највећих индустријских центара у нашој земљи што је од изузетног значаја за наш град. Политика коју води наш председник Александар Вучић, изградња индустријских капацитета, односно изградња пословних зона нешто што је од великог значаја за Републику Србију, али и за град Панчево. Ми ћемо наставити да радимо на ширењу капацитета за постојеће инвеститоре, али и за потенцијалне, нове инвеститоре који би дошли у наш град, јер једино на тај начин можемо даље да се развијамо и напредујемо. На тај начин увећавамо буџет нашег града, а паметним и домаћинским располагањем тим буџетом и улагањем у сваку сферу живота у нашем граду стварамо бољи и квалитетнији град за за живот.

… и брига за урбани…

Током наредне године, можемо да очекујемо и отварање нове фабрике компаније ЗФ у нашем граду, друга ЗФ фабрика, а трећа нова у Панчеву након четрдесет година. Она ће бити једна од најмодернијих фабрика ЗФ у читавом свету, биће ослоњена на обновљиве изворе енергије, дигитална и без емисије штетних материја, у њу ће бити уложено 250 милиона евра, а запослиће око 600 нових људи. То је нешто веома велико не само за Панчево, за Јужни Банат, него и за читаву Србију. Запослење ће наћи не само Панчевци и људи који живе у јужном Банату који немају посао, а оно што нам је посебно драго је што у наш град долазе нови људи и откривају потенцијале и перспективу Панчева. Морам да напоменем да се тренутно гради још једна фабрика у нашем граду, такође немачка компанија „Naval Box CAL“. Привреда у нашем граду расте и напредује, а самим тим и цео град.

ПАНВОЗ

Пре више од 10 година је престао да саобраћа воз који је био изузетно популаран у Панчеву, под називом „Беовоз“. Нажалост, требало је сачекати овај дуг временски период како би се поново успоставила линија на релацији од Панчева, Војловице ка Београду. Не смемо бити неискрени и да не кажемо да кроз Панчево са шест полазака саобраћа воз на релацији Вршац-Београд, тако да су Панчевци имали путничку, железничку линију на релацији ПанчевоБеоград. Стара линија која је некада постојала као линија Беовоза“ ће се убудуће звати Панвоз, који ће од 1. јануара 2023. године почети да саобраћаја на релацији, од Панчева, Војловице до Дунавског колосека у Београду. За почетак, у првој фази постојаће три поласка у јутарњим шпицевима из Панчева ка Београду и три поласка у поподневним из Београда ка Панчеву. Овај пројекат је веома битан за становнике Панчева, јер смо сведоци повећане миграције становништва управо на овој релацији. Велики број наших суграђана, али и велики број становника Београда свакодневно путује на овој траси, због интензивнијег друмског саобраћаја стварају се гужве, на целој траси, нарочито на Панчевачком мосту.

… и рурални развој

Успостављањем „Панвоза“, успоставиће се учесталија железничка линија која ће у многоме допринети да наши суграђани, али и становници Београда који долазе у Панчево имају алтернативу од вишеструког значаја у виду железничког саобраћаја. Мислим да ће људи као и раније, док је „Беовоз“ саобраћао на релацији измећу Панчева и Београда користити ову железничку линију како би стигли на одредиште. У децембру 2023. године са усвајањем реда вожње за 2024. годину, почећемо реализацију друге фазе, која подразумева успостављање саобраћајне линије Панвоза“ од Панчева, Војловице до Новог Београда, са новим композицијама које би требало да буду испоручене Србија возу у августу 2023. године, што ће омогућити и целодневну попуњеност с поласцима из Панчева ка Београду, али и из Београда ка Панчева.

Кад смо већ код превоза, да напоменем да ће током 2023. године сваки ђак и студент који оствари право на регрес, за те сврхе добијати две хиљаде динара месечно.

СПОРТ

У следећој години наставићемо и са улагањима у спортску инфраструктуру у сарадњи и комуникацији са спортским клубовима и спортистима са територије нашег града. Такође, слушамо и рекреативце који се баве спортом. Ове године смо реконструисали трим стазу у Народној башти која је њима намењена, а планирамо да наставимо са улагањима како би и рекреативцима омогућили да с уживањем обављају своје спортске активности.

Надамо се да ће 2023. бити још успешнија од изузетно успешне 2022. године. Панчево као град спорта мора да чува тај епитет, али и да чува епитет града шампиона, јер заиста Панчево то и јесте. Континуираним улагањем у спортску инфраструктуру, клубове и спортисте у нашем граду једино можемо да сачувамо ова два епитета на које смо изузетно поносни већ дуги низ година. Ове године смо на СЦ Младостдобили најмодернији фудбалски терен са вештачком травом који тренутно постоји у Србији. У односу на потребе које нам клубови, с којима имамо интензивну комуникацију, износе наставићемо да планирамо шта још можемо да урадимо како би услови за бављење спортом у нашем граду били још бољи.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево