СЛУША СЕ ГЛАС ГРАЂАНА... Сања Петровић

Једно питање – један одговор

Сања Петровић, председница Општине Ковин

ИСПУЊАВАМО ЗАЦРТАНО,  ЗА ШТО БОЉИ СТАНДАРД ГРАЂАНА

• Година 2021. била је све само не „обична година“, тешка и непредвидива због пандемије која и даље угрожава здравље људи. У отежаним условима, наставили смо са реализацијом пројеката, који у основи има равномерни развој свих места на територији општине

• Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?

-Током 2021. године завршили смо много послова, а доста тога и започели. Кренимо редом.

Оно што је од изузетне важности за сваку локалну заједницу, а у тренутним околностима  нарочито, јесте да је наш Дом здравља Ковин додатно опремљен  најсавременијом опремом, а и возни парк је на завидном нивоу, заслугом локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за здравство. Такође, у условима увођења ковид система прегледа и током читаве 2021. године, наш Дом здравља је био одлично организован  и искористио неусељен нови простор предвиђен за физикалну медицину да одвоји тај део прегледа од осталих одељења, али и да пружи достојанствене услове за чекање на преглед, уз примену свих мера заштите.

ОПРЕМЉЕН… Дом здравља у Ковину

У току је друга фаза изградње базена, која је обухваћена двогодишњом јавном набавком, чија је вредност 230 милиона динара (са надзором за извођење радова), а које смо обезбедили из локалног буџета и уз подршку Управе за капитална улагања АП Војводине.

Друга фаза подразумева све врсте радова на изградњи централног објекта са пратећим просторијама – конструкцију објекта, браварске, лимарске, керамичарске и молерске радове, монтажу спољашње и унутрашње столарије, постављање инсталација за електричну енергију, изградњу водоводне и канализационе мреже, поставку санитарних уређаја, базенске опреме, као и уградњу грејања и подстанице за грејање, али и амбуланту, како би базен након ове фазе могао да буде отворен за све посетиоце. На овај износ, Општина је издвојила и додатних 33 милиона динара у овој години за изградњу и допремање инсталација до самог објекта – водоводне и канализационе мреже и комплетне гасне инсталације. Реализацијом друге фазе, централни део ће бити комплетно завршен у складу са пројектном документацијом. Својим димензијама, предвиђен је за могућност одигравања ватерполо утакмица и припреме ватерполо екипа, а подразумева се да је у основи и градски базен – зимско и летње купалиште. Радови на овој капиталној инвестицији теку убрзано, а и грађани су још у анкети крајем 2020. рекли да им је највећа жеља да овај спортски комплекс буде завршен према најављеној динамици: сада понављам да ћемо на крају 2022. у том базену имати прве купаче.

ЈЕДАН ОД ПРОЈЕКАТА… Сања Петровић у посети радницима на изградњи базена

Оно што неизмерно радује јесте завршетак радова на постројењима за прераду пијаће воде у Плочици и  Дубовцу, капитално улагање које је до сада представљало нерешив проблем за све претходне власти – наши суграђани из ових места коначно ће безбедно пити воду из својих славина.

Поступак комасације у две катастарске општине – Скореновац и Плочица, огроман посао започет 2017. године, завршен је крајем октобра: спроведена је комасација на 4.548 хектара у КО Плочица и на 3.550 хектара у КО Скореновац. Након завршеног поступка комасације у оквира надлежности локалне самоуправе, следи поступак излагања на јавни увид од стране РГЗ – Службе за катастар непокретности Ковин, пред посебном комисијом поменутог републичког органа. Оно чиме се дичимо, јесте да је овим остало да се комасација на територији општине Ковин уради још само за КО Дубовац.

Очекујемо да у наредној години проради још једна велика инвестиција – комплетним реновирањем некадашњег Бековог погона у индустријској зони, које завршавамо, обезбедићемо долазак инвеститора из Турске, који има намеру да ту упосли око 300 радника.

Ковинци су пред крај ове године добили нову аутобуску станицу – предузеће „Ауто-кодекс“ завршило је ову инвестицију на локацији код Ватрогасног дома, на парцели коју је Општина отуђила ради изградње централног објекта за превозника који саобраћа на територији наше општине и у међуградском саобраћају ка Београду, Панчеву и Смедереву.

Још један велики пројекат у току 2021. добио је потврду за реализацију – кроз јавно-приватно партнерство радимо лед јавну расвету на целој територији општине. Реч је о замени старих светиљки за ефикасне лед светиљке, а кроз партнерство се обезбеђује дугогодишње одржавање замењених светиљки и уштеда електричне енергије на целој територији општине Ковин.

Увидели смо, на захтев пољопривредника, неопходност пошљунчавања атарских путева и на томе се много ради, а за асфалтирање саобраћајница по приоритетима је предвиђено у наредној години безмало 27 милиона динара. ЈП “Ковински комуналац” наставља са заменом азбестних цеви и са изградњом недостајуће водоводне мреже.  За наше спортисте смо обновили терен за мали фудбал код хале за мале спортове у Ковину.

У насељеним местима пуно се ради, планира или је завршено доста тога: издвојићу да је у Делиблату готова фасада на Дому омладине, у Скореновцу убрзо, у новој години, предстоји асфалтирање улица, у Баваништу смо велики проблем са изливањем канализације решили црпном станицом, али смо и једном новом саобраћајницом центар села учинили много лепшим и функционалнијим. У Гају смо завршили паркинг код цркве, и код стадиона, у Малом Баваништу уредили простор Месној заједници и доводимо водоводну мрежу до домаћинстава. За Мраморак ћемо поново направити куглану, а с обзиром на њихове некадашње резултате и традицију овог спорта међу мештанима. И у 2022. години месне заједнице могу рачунати на средства за најразличитије пројекте за подизање стандарда становника.

У наредној години, такође, слушамо глас грађана, који су у јесењој анкети у највећем броју рекли да желе уређење летњег дворишта ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Ковину, као и асфалтирање путева према приоритету. Осим тога, у 2022. коначно уређујемо и простор некадашњег Дома ЈНА, биће то прелепо дечје игралиште.

У овој години успешно смо реализовали пилот-пројекат за енергетску ефикасност, укупно 4,5 милиона динара (два милиона је дала Влада Србије) добили су грађани који су учествовали у јавном позиву за суфинансирање радова на замени дотрајале столарије и старих котлова. Средства су планирана и у наредној години, биће увећана.

Израђен је и Локални акциони план за родну равноправност, који је тренутно на јавној расправи и биће реализован за период 2022-2025. година. Отворили смо и буџетски портал на сајту Општине и спровели обуку одборника и директних и индиректних корисника буџета за коришћење овог иновативног система.

А што се тиче планова за годину која долази,  буџет смо усвојили у односу на реалне показатеље и пројекције и одлучни смо да реализујемо зацртано. Година 2022. је година председничких и вероватно и парламентарних избора. Оно што не смемо да заборавимо  јесте да морамо одговорно да се понашамо према нашим грађанима, којима треба помоћ, сигурност,  пажња и лепа реч, јер баш ми смо ти који треба да дају снагу, енергију  и резултате.

Председник Србије Александар Вучић сваког дана мења слику Србије набоље, па и ми ту исту обавезу имамо – да његова победа буде вреднована и упечатљива, јер само тако потврђујемо колико смо сви заједно радили и урадили, колико волимо своју земљу и колико спремно гледамо у стабилну будућност, за све наше људе и за нове генерације којима имамо шта да понудимо.

Суграђанима и свим становницима нашег округа, читаоцима, желим добро здравље и успешну наступајућу годину.

Старт 013

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.