УЗ ПОКЛОН И КОЈА РЕЧ... Сања Петровић у акцији помоћи и...

Три питања за…

Сања Петровић, командант Штаба за ванредне ситуације општине Ковин

СИТУАЦИЈА ЈЕ У ЦЕЛОЈ ОПШТИНИ ПОД КОНТРОЛОМ

• Имамо десетине волонтера у свим месним заједницама, који су свакодневно ангажовани да помогну онима којима је потребна храна, лекови, да се плати понеки рачун, да се подигне новац…
• Велика солидарност удружења жена
  1. Прошло је више од месец и по дана од увођења ванредног стања.

 Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији одлука Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?

-Штаб за ванредне ситуације општине Ковин имплементирао је апсолутно све одлуке државе, по препоруци стручњака, у свакодневне активности у свим насељеним местима општине Ковин. Штаб је од почетка увођења ванредног стања у сталном заседању и у непрекидном контакту са свим чиниоцима цивилне заштите у месним заједницама, као и са свим установама и организацијама од значаја за живот и рад у ванредним околностима изазваним епидемијом корона вируса.

На званичној веб страници општине, www.kovin.org.rs, одмах је успостављен банер Општинског штаба са свим информацијама у вези са наредбама и препорукама поводом заразе изазване корона вирусом, а и вести се ажурирају на дневном нивоу. О свему благовремено обавештава и локални Радио БУС, а у Црвеном крсту Ковин одмах је успостављен општински кол-центар.

  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?

-Поносни смо на чињеницу да имамо устаљене свеобухватне акције дезинфекције у свим насељеним местима општине Ковин и веома смо захвални великом броју добровољних ватрогасаца, али и пољопривредника који су се одазвали од почетка, дали своје тракторе, време и знање, да допринесу заштити становништва. Дезинфикују се улице, објекти, прилази, домови за старе, тргови, и то најмање два пута недељно, истовремено у свим местима општине.

…. у акцији спровођења одлука Штаба за ванредне ситуације

Удружења жена су такође показала велику солидарност и спремност: уз материјал који смо им обезбедили, наше дивне суграђанке сашиле су око седам хиљада маски за потребе заштите суграђана који обезбеђују виталне функције заједнице у ванредном стању.

УДРУЖЕЊА ЖЕНА… солидарност на делу
  1. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?

-Имамо десетине волонтера у свим месним заједницама који су свакодневно ангажовани да помогну онима којима је потребна храна, лекови, да се плати понеки рачун, да се подигне новац. Они су највећа подршка посебно најстаријим суграђанима.

Од средстава добијених из АПВ, нешто више од седам милона динара, направљено је и дистрибуирано 3.299 пакета пензионерима са примањима нижим од 30.000 динара, а према евиденцији РФЗО.

С обзиром да на територији општине има заиста много људи који припадају категорији социјално угрожених, издвојено је из локалног буџета шест милиона динара, од којих ће бити направљено око 4.000 пакета који садрже основне намирнице и средства за хигијену и то ћемо поделити у наредних 10 до 15 дана, нешто пре празника, а део после.

Све у свему, ситуација у ковинској општини је под контролом и заиста се трудимо да обезбедимо живот достојан сваког човека у овим ванредним условима. Захваљујем се зато свим суграђанима који су и на најмањи, свој начин, допринели да имамо добру општу слику.

До сада, ми имамо једноцифрен број заражених суграђана, у кућној самоизолацији од почека ванредног стања било је нешто више од 100, а сада је тај број далеко мањи и очекујемо да их половином маја више и не буде.

(Старт 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.