А ОД ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ... Жељко Стаменковић, директор СШ „Сава Мунћан“ уручује визире Дому здравља (БЦ Инфо)

Три питања за…

Дарко Богосављевић, командант  Штаба за ванредне ситуације општине Бела Црква

СПРОВОДЕ СЕ СВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ, АЛИ СЕМ ТОГА…

• Техничка школа „Сава Мунћан“ је,  у свом одељењу за техничко конструисање, израдила и испоручила визире, како Дому здравља, тако и свима осталима којима је овај вид заштите неопходан
  1. Прошло је нешто више од месец и по дана од увођења ванредног стања. Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији одлука Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?

    – Општински штаб за ванредне ситуације Општине Бела Црква је одмах након проглашења ванредног стања одржао први састанак и од тог дана је у сталном раду. На почетку су на основу уредби Владе Републике Србије  донете одлуке о затварању свих објеката предшколске установе. Организован је рад општинске организације Црвеног крста, који је одмах са волонтерима кренуо у снабдевање суграђана старијих од 65 година. Имплементиране су све одлуке и препоруке које су Влада Републике Србије,  као и надлежна министарства доносила, од обуставе рада Јавног ауто-транспортног предузећа, установа културе, основних школа и сл.

Сагледани су сви расположиви ресурси у смислу капацитета Дома здравља и Специјалне болнице за плућне болести, расположивих превозних средстава, залихе заштитне опреме и расположивог људства. У свим месним заједницама оформљени су тимови за помоћ суграђанима старијим од 65 година. Појачане су мере хигијене и дезинфекција испред и унутар Дома за децу и младе „Вера Радивојевић“, забрањене су посете и ограничен је и контролисан улазак свих запослених.

  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?

    – Општински штаб је већ током прве недеље направио план дезинфекције у складу са препорукама Завода за јавно здравље из Панчева и дезинфекција се врши редовно у свим насељеним местима на свака три дана. Организована је бесплатна подела дезинфекционог средства,  како у самом граду, тако и у свим селима. Након затварања градске пијаце, аутобуске станице и осталих објеката јавне употребе извршена је дезинфекција свих просторија.

ПОМОЋ У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ… волонтери на делу, тамо где треба

Појачана је хигијена на свим јавним површинама и у комуникацији са лекарима из кризног штаба врши се појачана дезинфекција најфрекфентнијих локација (простори испред Дома здравља,  банкомата, поште, прехрамбених продавница и сл.) Дом здравља Бела Црква врши појачане мере хигијене, придржава се свих процедура предвиђених за ову ситуацију и формирана је и COVID амбуланта. Техничка школа „Сава Мунћан“ је  у свом одељењу за техничко конструисање израдила и испоручила визире, како Дому здравља тако и осталим којима је овај вид заштите потребан.

  1. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?

    – Преко Општинског кол-центра који ради свакодневно од проглашења ванредног стања и забране кретања старијих од 65 година, врши се евидентирање свих потреба старијих суграђана, којима се након тога испорука потребштина врши преко волонтера Општинске организације Црвеног крста. Кол- центри су формирани и у Центру за социјални рад, као и у Дому здравља Бела Црква, који уједно са потронажном службом врши испоруку лекова. Кол-центри, као  и помоћ старијима, организовани су и у свим селима, преко савета месних заједница и волонтера који врше испоруке. Просечан број лица којима се пружа помоћ је око 200 на дневном нивоу.

Општина Бела Црква је у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу обезбедила помоћ у пакетима за све суграђане са пензијама испод 30.000 динара.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Бела Црква.