ОТВОРЕНА ВРАТА... Милан Гарашевић

Три питања за…

Милан Гарашевић, командант Штаба за ванредне ситуације општине Ковачица

НИКО НЕ СМЕ  ОСТАТИ НИ ГЛАДАН НИ ЖЕДАН

• Акција “Оброк солидарности”, чији је циљ да, првенствено они материјално и социјално угрожени, добију оброк за сваког члана у породици
• Општина је обезбедила и заштитне маске за запослене Дома здравља и друге установ
• На услузи и психолошка помоћ
  1. Прошло је нешто више од месец и по дана од увођења ванредног стања.

Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији одлука Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?

-Штаб за ванредне ситуације почео је са радом одмах по увођењу ванредног стања у нашој земљи. Одмах смо имплементирали све мере које је донела Влада Србије. Оформили смо контакт центре у свим местима наше општине, који свакодневно раде за све наше грађане, посебно за оне којима је кретање забрањено ради очувања здравља грађана старијих од 65 година.

Оформили смо тимове који су стожер функционисања Штаба за ванредне ситуације општине Ковачица и који се баве правилним спровођењем одлука Владе на локалу. Њихов рад подразумева издавање дозвола за кретање у време полицијског часа, редовно и благовремено информисање становништва о мерама Владе и локалне самоуправе, брига о материјално угроженим лицима, оформили смо у сарадњи са Домом здравља и посебну амбуланту за респираторне инфекције и јединствен начин комуникације са лекарима који ревносно дежурају 24 сата у амбулатни за све оне код којих се јаве симптоми Ковид-а 19. Уз амбуланту биће омогућен и ренгендски снимак и лабораторија.

Пацијенти са повишеном температуром, кашљем, осећајем кратког даха, јављају се телефоном на број 062/808-2033 и ураде комплетни преглед ако је то потребно. Даље се упућују на начин и према препорукама надлежних инстицуција.

НИКО НЕЋЕ ОСТАТИ… волонтери у акцији…

Нагласио бих да су чланови Штаба представници свих релевантних установа и институција у општини Ковачица – Полиције, Дома здравља Ковачица, Центра за социјални рад, јавних комуналних предузећа… Обухватили смо све аспекте живота, и предузели све мере које су важне у превентиви, направили смо инфраструктуру која је, сматрам, добро изнела све досадашње изазове.

  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?

-Оно што је било одлучено одмах по увођењу ванредног стања јесте да је потребно урадити дезинфекцију свих фрекфентних места у општини Ковачица. У том тренутку то је подразумевало стајалишта, места испред Дома здравља Ковачица, испред библиотека, клупице у парковима (у том тренутку још увек паркови нису били затворени за окупљања), простор испред банака и поште, али урадили смо и дезинфекцију установа. Општина је обезбедила и заштитне маске за запослене Дома здравља и друге установе.

С обзиром на атрактивност туристичких места у општини Ковачица, увели смо рестриктивне мере које се тичу окупљања на излетиштима.

Отворили смо и линију за пријаву лица која крше уредбу о самоизолацији, с обзиром на то да је много грађана пристигло из иностранства у нашу општину, нешто пре увођења ванредног стања у нашој земљи. Они су били дужни су да примењују мере самоизолације. У складу са тим, отворили смо линију за пријаву несавесних појединаца који крше уредбу о самоизолацији, а број телефона на који та лица могу бити пријављена је 062/888-0526.

Како је Влада Србије донела одлуку о поновном отварању свих пијаца, ми смо одмах почели са њеном имплементацијом, али смо нагласили надлежним јавним комуналним предузећима да мере заштите морају бити у потпуности испоштоване, а то подразумева ношење заштитних маски и рукавица.

  1. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?

-Задатак контакт центара, односно волонтера, је да обилазе старачка домаћинства, али и све оне који се јаве и којима је помоћ из било ког разлога потребна. Свакодневно волонтери снабдевају домаћинства храном и медикаментима. Након оформљења центара, започели смо акцију “Оброк солидарности”, јер желимо да сваки грађанин, а првенствено они материјално или социјално угрожени, добију оброк за сваког члана у породици.

… до циља, једног од бројних

Како сам и раније рекао – нико у време ванредног стања када се боримо да очувамо здравље становништва, не сме остати ни гладан ни жедан. С тим у вези оформили смо и народну кухињу у којој се данас већ свакодневно испоручи и до 600 оброка солидарности. То су бесплатни кувани оброци на које право имају сви материјално угрожени грађани, самохрани родитељи, немоћна и стара лица.

Да би грађанима волонтери донели оброк солидарности на кућну одресу потребно је да грађани позову кол-центар дан раније до 13 часова и пријаве се за оброк, који им наредног дана у време ручка доносе волонтери. Наши волонтери раде за своје комшије, пријатеље и све оне који у овој ситуацији немају никога да им намирнице и кућне потрепштине донесе.

Такође, још једна важна услуга контакт центара је помоћ око остварења права на социјалну помоћ и помоћ око састављања овлашћења за подизање пензије. У великој мери је ова активност помогла свим нашим пензионерима да свој новац подигну и располажу њиме. Како бисмо били сигурни да неће доћи до злоуптореба, сви наши волонтери имају препознатљиве легитимације.

Посебно бих нагласио и важност Центра за психолошку помоћ и подршку. Поред физичког здравља, од једнаке важности је и да сачувамо психолошко здравље становника наше општине. Психолози су доступни на линијама Центра за психолошку помоћ и подршку, они разговарају са грађанима, а посебно је занимљиво да су се нашем Центру за психолошку помоћ и подршку јављали и становници Београда и Панчева.

Увели смо још једну меру која је само наставак наше политике „отворених врата“, а то је посебна телефонска линија путем које командант Штаба за ванредне ситуације или заменик узвраћају позив грађанима који су се претходно јавили и заказали свој разговор на одређену тему која је у надлежности председника, односно заменика председника општине, или у овом тренутку команданта и заменика команданта Штаба за ванредне ситуације.

Такође, додао бих и то да смо све родитеље чија деца похађају предшколску установу у нашој општини ослободили плаћања услуге током трајања ванредног стања. Ова одлука биће на снази све док услуга не буде почела да се пружа.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица