И ЛИЧНО... Јован Репац са сарадницима у акцији помоћи (Фото: еВршац)

Три питања за…

Јован Репац, командант Штаба за ванредне ситуације општине Пландиште

СВЕ ШТО ЈЕ ТРЕБАЛО УРАДИТИ – УРАЂЕНО ЈЕ

• Геронто домаћице редовно снабдевају најугроженије грађане, снабдевајући их лековима и основним животним намирницама, а пружају им и помоћ, поштујући све  безбедоносне мере, а ту су и волонтери…
  1. Прошло је нешто више од месец и по дана од увођења ванредног стања.

 Шта је све локална самоуправа урадила на што ефикаснијој имплементацији одлука Владе Србије, у свим њиховим сегментима и у свим месним заједницама?

-Од почетка увођења ванредног стања у Републици Србији, Општински штаб за ванредне ситуације општине Пландиште одржао је четири ванредне седнице. На основу Закључка Кризног штаба за ванредне ситуације Јужнобанатског управног округа, дана 20. 3. 2020. године формиран је Кризни штаб општине Пландиште, кога чини 9 лица.

У општини Пландиште максимално се поштовало ограничење кретања, тј. поштовало се трајање полицијског часа. Ову меру контролисала је Полицијска испостава Пландиште. За време трајања полицијског часа кретала су се само лица која су имала радну обавезу у својим предузећима и установама и за то су имали уредне радне налоге.

Од увођења ванредног стања, Општинска управа општине Пландиште прекинула је рад са странкама. Начелница Општинске управе општине Пландиште омогућила је рад од куће запосленима са тешким хроничним болестима и запосленима старијим од 60 година, као и запосленим мајкама са децом млађом од 12 година које нема ко да чува.

Редовна дезинфекција јавних површина…

Све одлуке Владе Републике Србије, као и све наредбе, закључке, препоруке и остале информације које су стизале електронским путем на мејл општине Пландиште, а од виталног су значаја за становништво јединице локалне самоуправе, постављане су на званични сајт општине Пландиште.

Општинска управа општине Пландиште спровела је мере Владе Републике Србије везане за организовање рада продавница за суграђане старије од 65 године, који могу да пазаре у периоду од 04:00 до 07:00 часова ујутру.

Такође, сви продајни објекти у општини Пландиште прилагодили су своје радно време у складу са препорукама надлежних министарстава и у складу са трајањем полицијског часа, како током радних дана, тако и викендом и празницима.

Општинска управа општине Пландиште, логистички је подржала процедуру добијања радних дозвола за установе и предузећа чија је она оснивач или већински власник. Осим овога, пружена је логистичка помоћ и све потребне информације и другим правним лицима и предузетницима на територији општине Пландиште.

Од увођења ванредног стања, сви запослени у Дому здравља “1. октобар“ Пландиште, дежурају, и у приправности су 24 сата дневно. На званичном сајту општине Пландиште објављени су сви инфо телефони који су доступни 24 часа, на које се могу добити обавештења и потребне информације као и савети без преке потребе доласка у здравствену установу. Омогућен је и број СОС телефон за пружање психолошке помоћи грађанима.

Такође, на сајту су постављене и препоруке Лекарске коморе Србије са основним поступцима у различитим ситуацијама.

Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње првог априла, ове године ће због актуелне ситуације и ванредног стања почети касније, тј. уместо уписа, родитељи или други законски заступници ће од горенаведеног датума бити у могућности да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове услуге “Исказивање интересовања за упис у основну школу“ на порталу е-Управа, као и телефонским путем. Ову услугу и упутства за њено коришћење могу се пронаћи на одговарајућем линку.

Осим наведеног, постоји и могућност за електронску пријаву за упис деце у предшколску установу, а уместо одласка на шалтере, пријава се може обавити преко портала е-Управа.

Пољопривредни произвођачи су преко Општинске управе општине Пландиште обавештени и пружена им је помоћ око прибављања дозвола у случају примене неопходних агротехничких мера, током периода забране кретање како радним данима, тако и викендом. Захтеви за одобрење кретања подносе се Управи за заштиту биља путем електронског захтева који је доступан на интернет адреси, односно преко одговарајућег броја телефона по окрузима. У случају обављања неопходних послова из области сточарства током периода забране кретања (17 – 5 часова), сваки пољопривредни произвођач је дужан да поднесе захтев за одобрење кретања Сектору за пољопривредну инспекцију.

  1. Које су све мере до сада предузете да би се што више смањио ризик ширења вируса, како у установама, објектима и местима где је највећа фрекфенција грађана, тако и у руралним срединама?
  • На првој ванредној седници Општинског штаба за ванредне ситуације општине Пландиште, усвојене су превентивне мере у општини Пландиште поводом увођења ванредног стања на територији Републике Србије.

Донете су наредбе да се уведе дежурство запослених, без рада са странкама, у Предшколској установи “Срећно детињство“, у Културно-образовном центру “Вук Караџић“ Пландиште и Народној библиотеци Пландиште.

…а у израду бесплатних маски уклучила су се и мала предузећа…

Све три школе на територији општине Пландиште, ОШ “Доситеј Обрадовић“  Пландиште, ОШ “Јован Стерија Поповић“  Велика Греда и ОШ “Јован Јовановић Змај“  Хајдучица, обуставиле су извођење наставу у складу са Одлуком Владе Републике Србије број 30/2020-3 од 15. марта 2020. године.  Настава се за време трајања ванредног стања одвија онлајн.

Такође, донете је наредба да се у потпуности прекине рад свих спортских објеката (фискултурних сала, теретана), као и сала месних заједница (домови културе) на територији општине Пландиште, почев од 16. 3. 2020. године.

Од почетка увођења ванредног стања, радно време свих угоститељских објеката ограничено је у почетку на 20 часова, од 20. марта ограничење је до 17 часова, а у складу са Одлуком Владе Републике Србије од 22. 3. 2020. године, угоститељски објекти су затворени.

Јавно предузеће “Полет“ Пландиште је од 16. марта прекинуло рад шалтерске службе, а од 24. марта затворена је зелена пијаца у Пландишту. Одлуком Владе Републике Србије од 21. 4.2020. године, зелена пијаца је поново  почела са радом. Пијаца се одржава два пута недељно, уторком и суботом.

Јавно предузеће “Полет“ Пландиште врши дезинфекцију јавних површина према приоритетима, тј. врши се дезинфекција најфрекфентнијих места. Дезинфикују се прилази и тротоари до продавница, апотека, Дома здравља, Месне заједнице, кружни ток, паркиралишта и све улице у Пландишту.

Дезинфекција се врши и по месним заједницама, тј. по руралним срединама, где се врши дезинфекција прилазних путева у местима: Маргита, Велики Гај, Купиник, Барице, Јерменовци, Велика Греда, Хајдучица, Стари Лец, Дужине, Марковићево, Милетићево и Банатски Соколац. Акценат приликом дезинфекције дат је на прилазне путеве, улице, тротоаре и паркиралише у непосредној близини Дома за душевно оболела лица “1. октобар“ у Старом Лецу. Дезинфекција се врши три пута недељно.

… као и удружења жена и волонтери

Јавном предузећу у послу дезинфекције јавних површина помажу и месне заједнице. У дворишту Јавног предузећа “Полет“ Пландиште грађанима је сваког радног дана на располагању 60 литара натријум – хипохлорита. Сваки грађанин може да узме највише 5 литара дезинфицијенса за личне потребе.

  1. Како је организована помоћ лицима којима је помоћ потребна, у чему се она огледа, како се и у којој форми пружа и колико је лица њоме обухваћено?

    – Општински штаб за ванредне ситуације општине Пландиште располаже са тачним подацима о угроженим категоријама становништва са њиховим адресама и контактима, тј. о лицима старијим од 65 година која немају помоћ породице. Подаци су добијени од Центра за социјални рад Пландиште и ради се укупно о 70 лица на територији општине Пландиште која се налазе у евиденцији.

Геронто домаћице, укупно њих једанаест, редовно снабдевају кориснике услуга са лековима и основним животним намирницама, а пружају им и помоћ у кући у складу са свим безбедоносним мерама.

У Црвеном крсту Пландиште и Ватрогасно – спасилачкој јединици Пландиште, телефони за помоћ грађана доступни су 24 часа, а у Општинској управи општине Пландиште телефони за пријем позива грађана отворени су у периоду од 7 до 15 часова.

На ове бројеве телефона становници општине Пландиште обраћају се за помоћ, и то највише за набавку лекова, основних животних намирница и плаћање рачуна. Запослени у Црвеном крсту, као и пет волонтера, примају позиве и у сарадњи са Општинском управом општине Пландиште организују дистрибуцију горенаведених производа и плаћање рачуна становништву у насељеном месту Пландиште и преосталих тринаест насељених места, тј. месних заједница.

Волонтери, добровољци и припадници јединица цивилне заштите опште намене такође снабдевају и помажу најстаријим суграђанима.

Управни одбор Предшколске установе “Срећно детињство“ донео је Одлуку о неплаћању услуга њихових корисника док траје ванредно стање. Општинско веће општине Пландиште донело је Одлуку о ослобађању плаћања закупнине за пословне просторе у јавној својини у општини Пландиште док траје ванредно стању.

У данима борбе против корона вируса, у општини Пландиште друштвено одговорне фирме, мала предузећа и удуружења грађана шију платнене заштитне маске. Они су као волонтери почели да шију заштитне платнене маске које донирају свима којима је то потребно. До сада је донирано преко 1.000 комада заштитних маски.

Заштитне платнене маске шивене су за потребе Дома за душевно оболела лица “1. октобар“ у Старом Лецу, где ја за запослене и кориснике донирано око 500 комада заштитних маски. Заштитне маске поклањале су се и мештанима и свима који су се обраћали.

Становништво општине Пландиште све потребне информације може добити и преко званичног сајта општине Пландиште www.plandiste-opstina.rs.

У општини Пландиште на данашњи дан, 25. априла, има четири лица заражена корона вирусом, а осам лица се налази у кућној самоизолацији.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште – будућност у огледалу сасашњости“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.