ПОДРШКА... Сања Алексовски са супругом

Успешне предузетнице

Сања Алексовски, архитекта, декоратер, власница „Франзфелд“ д.о.о. из Панчева

СПОЈ АРХИТЕКТУРЕ, ВЕШТИНЕ, УМЕТНОСТИ…

• За производњу материјала за паковање резаног цвећа потребна је вештина, добро осмишљен дизајн, али и одговарајући алат и машине
• Франзфелд д.о.о. је за набавку једне од тих, неопходних машина, помоћ добило од Града Панчева
  • Свима вама добро су познате корпице од прућа украшене цвећем и зеленилом. Њих и дан-данас можете видети по цвећарама. Њих видимо као традицијионални начин паковања резаног цвећа. Наша фирма се определила за нови вид паковања резаног цвећа, који је на тржишту јако лепо прихваћен. Оно што нашу фирму издваја од других, које се баве сличним производима, је неисцрпан извор идеја и њихова реализација. Материјали који су најзаступљенији у нашој производњи су дрво, лесонит и медијапан. Мени, као архитекти, идеје ниси мањкале ни у једном моменту. Али сама реализација мојих идеја није могла бити потпуна без алата, опреме и вискоквалитетних машина за обраду дрвета. Пар неких мојих идеја које су реализоване пре отварања фирме, понуђене су цвећарама које су их прихватиле са огромним одушевљењем. То су биле корпице  од дрвета у облику фењера, бунара, мердевина… – каже Сања Алексовски, власница недавно отворене фирме „Франзфелд“ д.о.о. која је од Града Панчева добила средства за помоћ почетницима у послу. Ово младо предузеће бави се искључиво призводњом репроматеријала за цветне аранжмане и производњом репроматеријала за декорацију дечијих рођендана, венчања, прослава и ентеријера.

А средствима добијеним од Града набављена је нумерички управљана машина којом ће се израда овог украсног репроматеријала далеко олакшати. Како каже наша саговорница, све што је могло да се исече праволинијски, није био проблем са машинама које већ користи, али сваки компикованији модел захтевао је ЦНЦ машину.

–  Пар модела сам направила на оваквој машини за обраду дрвета и опет их показала неколицини цвећара. Након чега је, опет, уследило велико одушевљење. Али, опет, и нова мука. Поново се сусрећем са проблемом реализације мојих замишљених идеја. И ту долази до преломног момента. Преко ми је била потребна ЦНЦ ласерска машина за сечење и гравирање. Таква једна машина је врло озбиљна, прецизна и тачна и могла је остварити моје идеје. Али средства у мом новчанику нису била довољна за куповину овакве машине. Тада је Град Панчево расписао конкурс за средства намењена почетницима у послу, на који сам се пријавила и добила потребна средства. Истог момента сам отворила фирму Франзфелд д.о.о. и купила ЦНЦ ласерску машину за сечење и гравирање – објашњава Сања како је успела у реализацији своје идеје и наглашава да је у свему томе најважнији рад, рад и само рад. А тада су дошле и нове идеје и нови реализовани пројекти. Цвећари и декоратери широм Србије почели су да наручују производе овог предузећа, а толики посао је захтевао нову радну снагу тако да је наша саговорница добила три нове колегинице.

  • Подстицај нашег града мени је био од великог значаја за даљи рад. Мени као архитекти, идеје су навирале свакодневно, а ласерска машина ми је омогућила да све могу реализовати, без ограничења. Град ми је много помогао, јер да није било ове једнократне помоћи, морало би проћи пуно времена како би се скупила средства потребна за набавку овакве једне машине, истуче власница фирме Франзфелд и додаје да на тржишту постоји конкуренција и то веома јака. Са друге стране, оно што ову фирму издваја од других је брзина реализације и могућност израде по жељи купца. Како Сања каже, дуги низ година цртала је архитектонске пројекте стамбених и пословних објеката и сада то исто  ради, само мало другачије.

  • Ако кренете са цвећем у породилише, понећете га у мојој корпици у облику дечијих колица. Ако кренете на венчање, носићете свеће у мојом корпици у ублику кочија. Ако желите у букет да ставите поруку, то ће бити мој пик на штапићу са натписом „Срећан рођендан, Срећан 8.март, Срећно крштење… Мислим да је моја струка моја предност. Није проблем да се набави машина са компјутерским навођењем. Али шта ћете радити са њом, чак и ако вам је неко поклони? Она сече и гравира оно што јој ви задате. Ако не знате да цртате шта год неко пожели од вас, машина се неће померити. Ето то је неки спој архитектуре, вештине, уметности…

Поред средства за набавку нове машине, Град Панчево је нашој саговорници, новој предузетници изашао у сусрет и тиме што су новом предузећу умањена одређени порези и доприноси за новозапослене. Како она каже, свака уштеда ће добро доћи пошто ће сва та средства бити уложена у набавку материјала потребних за даљу производњу: – За сада планирамо да се са својим производима проширимо на тржиште целе Србије. А оно што у будућности сигурно планирамо јесте запошљавање још радника, зависно од посла и како се он буде развијао – оптимистична је Сања Алексовски, архитекта и декоратер, власница Франзфелд д.о.о. која даље додаје да се ни ту неће стати и да се већ сада озбиљно размишља и о тржиштима ван Србије. А судећи по свему што је до сада успела урадити, нашој саговорници ни границе Србије неће представљати озбиљну препреку, тако да смо сигурни да ће се и у иностранству наћи заинтересовани за њене украсне корпице за цвеће.

В. Илић