ПЛАНДИШТЕ... вишеструке користи од пројекта, које ће се тек осетити

Пландиште

Завршна конференција пројекта „Банатсмарт“ Интеррег ИПА  програма

УШТЕДА И ЕНЕРГИЈЕ И У ОПШТИНСКОМ БУЏЕТУ

• Сем тога, реализацијом пројекта смањено је и загађење ваздуха и створени услови за подизање свести о обновљивим изворима енергије

У Пландишту је одржана Завршна конференција пројекта „Паметне урбане услуге путем униформних стандарда квалитета јавне инфраструктуре за већу ефикасност“, који је финансијски подржао Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Румунија – Србија.

Водећи партнер у овом пројекту била је Општина Пландиште, поред које су у његовој реализацији учествовале и Општина Рекаш из Румуније, као и румунска Агенција за управљање енергијом Темишварског округа и Регионални центар за друштвено-економски развој Банат.  Циљ пројекта је био да се допринесе одрживом економском развоју региона, и то успостављањем заједничких стандарда у циљу унапређења енергетске ефикасности, а самим тим и смањења загађења.

На Завршној конференцији говорила је Драгана Дорожан, менаџер пројекта.

Она је истакла да је иницијатива за решавање проблема неификасне јавне расвете покренута јула 2017. године, а да је њеном реализацијом, крајем прошле године, сем знатно смањење емисије угљен-диоксида, остварена уштеда у општинском буџету и до целих 70 одсто. Сем тога, менаџерка пројекта је рекла да је реализација пројекта допринела и подизању свести грађана о заштити животне средине и могућностима коришћења обновљивих извора енергије

На Завршној конференцији учествовао је и Јован Репац, председник Општине Пландиште, који је, поздрављајући учеснике конференције, рекао да га посебно радује велика уштеда енергије, истичући да ће се бенефити од овог пројекта тек видети у наредној години.

Иначе, укупна вредност пројекта износила је  је 1.631.506,80 евра, од чега је 1.386.780,78 евра финансирано из ИПА средстава. Реализација пројекта трајала је 27 месеци, од 14. јула 2017. до 13. октобра 2019. године.

И. Б.

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.