НА ЧЕЛУ УСПЕШНОГ ТИМА... Ањичка Биреш, директорка ОШ „Млада поколења“

Ковачица

Ањичка Биреш, директорка Основне школе „Млада поколења“  Ковачица

ШКОЛА ЈЕДИНСТВЕНА ПО МНОГО ЧЕМУ

• Једна од ретких основних школа у јужном Банату у којој се број ученика не смањује последњих година
• Школа је у потпуности стручно покривена наставним кадром и то на оба језика на којима се одвија настава
• У резултатима ове школе свој допринос има и локална самоуправа, као и сами родитељи ученика школе

Традиција образовања у Ковачици дуга је више од два века, а прва школа у овом месту почела је са радом давне 1803. године. Данас та школа носи име „Млада поколења“ и јединствена је по много чему, али оно што се свакако издваја је то да, за разлику од већине других основних школа, број ученика у ковачичкој основној школи се не смањује. То нам је потврдила и Ањичка Биреш, директорка ове школе, рекавши да је данас број ученика исти као и када је она преузела ову дужност пре три и по године.

  • Тренутно имамо 435 ученика који наставу похађају у 27 одељења, баш онолико колико сам и затекла када сам преузела дужност директора и морам рећи да је интересантно да се тај број одржава. Иако у Ковачици имамо доста одлазака људи у иностранство на рад, али деца остају код куће, тако да ми имамо срећу да сва они остају у нашем образовном систему – објашњава директорка и додаје да школа на чијем је она челу данас има 72 запослена, од којих 58  су наставници. А за њих се мора рећи да они стручно покривају наставу на два наставна језика, на словачком и на српском, а то је једна од оних ствари по чему је ова школа јединствена. И то је велика предност ове школе, та настава на два језика, сматра директорка. У овој школи такође функционишу и по једно одељење за децу са посебним потребама и децу са аутизмом и по томе је ова школа, такође, јединствена. Директорка Биреш каже да „рад ових одељења у основној школи не би успео, посебно са финансијске стране да нема разумевања Школске управе и локалне самоуправе, који пружају сву потребну подршку раду ових одељења наше школе“.
ФИСКУЛТУРНА САЛА… комплетно реновирана и обогаћена спортским садржајима
  • Што се тиче тога што смо успели да урадимо јеста да смо, уз помоћ локалне самоуправе, успели да у свакој учионици обезбедимо бар по један рачунар, као и адекватан компјутерски сто како би ти рачунари били заштићени од евентуалних кварова, до којих може доћи у раду са децом. Имамо и два информатичка кабинета, један са индивидуалним рачунарима, а други са мултипоинт мрежом рачунара. Желим да истакнем да од савремених наставних средстава имамо и 13 пројектора које користимо у настави, а имамо и четири паметне табле – наводи директорка Биреш све оно што наставу у ковачичкој основној школи чини бољом, али додаје да је доста урађено и на објектима школе. Тако је недавно завршено комплетно реновирање фискултурне сале, од једног зида који је био проблематичан, а уз помоћ покрајинског Секретаријата за образовање, па све до паркета и кречења и замене прозора на сали, што је уређено кроз неколико етапа.

Поред тога, уређене су и свлачионице и магацини око сале чиме је овај посао комплетно завршен.  Набављене су и четири стаклене табле за кошарку, две за унутра, а две за двориште. И на објектима поред главне зграде замењена је столарија и то средствима обезбеђеним разним хуманитарним активностима у Ковачици. Адаптирани су ученички тоалети у сарадњи са надлежним министарством и уз помоћ Европске банке за обнову и развој. За ову годину планирана је реконструкција крова зграде школе за шта су од Покрајине добијена средства у висини од три и по милиона динара, додаје наша саговорница.

  • У плану је уређење и крова изнад терпезарије и дела свлачионица за шта смо конкурисали код покрајинских власти. Урађен је и пројекат уређења фасаде школе, а уз помоћ локалне самоуправе и средствима из родитељског динара, бетонирали смо и део дворишта. Имамо јако добру сарадњу са локалном самоуправом и са родитељима наших ученика и у договору са њима радимо на уређењу школе, у складу са нашим могућностима – каже наша саговорница и напомиње да је у сарадњи са локалним властима уређен и систем централног грејања који, осим школе, грејање обезбеђује и за још неке друге општинске установе, попут вртића. Она додаје да се много пази и на безбедност ученика па је тако зграда школе и део дворишта покривен видео надзором.

И. Владан

Фото: Старт 013

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)