ТРАГОМ МАРТИНА, ЗУЗАНЕ... Галерија наивне уметности у Ковачици

Ковачица

Салон уметности „Ковачички октобар“, 70. издање

КОНАЧНО  И „КОВАЧИЧКИ ПРОЦЕС“

• Посетиоци Галерије наивне уметности имаће прилику да први пут виде слику Мартина Јонаша, која је дуго времена била на рестаурацији, а насликана је 1957. године, тачно пола века после…

У Галерији наивне уметности у Ковачици. 11. октобра,  отворен је 70. Салон уметности, под већ традиционалним и препознатљивим називом „Ковачички октобар“.

Ове године на „Ковачичком октобру“, са својим радовима насталим после прошлогодишњег  салона, љубитељима наивне уметности представиће се 26 сликара, и сви они су активни чланови Галерије наивне уметности.

Да ли је пандеимија короне утицла на садржаје слика и емоцију уметничких стваралаца, о томе ће суд дати стручњаци, али свакако да она није била препрека да се, они који то умеју, на свој особени начин, бојама и кичицом, изразе о реалности коју виде, онако како је само они виде.

„Пуно сам радио, пуно сликао. Једноставно, хтео сам својим сликама и себи и публици да донесем једну веселост, радост, за промену од ових несрећних времена и болести што су нас задесиле”, рекао је један од 26 сликара, учесника овогодишњег салона, Штефан Варга.

„Јавност Србије, Европе и света зна шта је то што ствара ковачичка Галерија наивне уметности, али овај дан је посебан, носи са собом једну тежину. С обзиром на чињеницу да сваке године у ово време показујемо зашто смо седели са кичицом за штафелајом и шта смо то радили”, изјавио је, за РТС,  сликар Драго Терзић.

Овогодишњи 70. салон има и једну своју посебну специфичност. Наиме, на њему ће, после рестаурације,  бити изложена слика Мартина Јонаша „Ковачички процес“, насликана давне 1957. године, а  коју ће посетиоци моћи да виде први пут.

Иначе, називом „Ковачички процес“ названо је суђење групи Словака, који су се у својој Евангелистичкој цркви, 1907. године, почели  опирати служењу на мађарском језику и мађаризацији. Слика је, сигурно не случајно, настала тачно 50 година после тог догађаја.

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.