САЧУВАТИ...непокретно културно добро од великог значаја

Представљамо…

Удружење грађана “Музеј пиварства Ђорђе Вајферт” Панчево

МИСТЕРИЈА ВАЈФЕРТ И СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ

• Почело је прошле године са “Мистеријом Вајферт” и мини производњом пива  • Данас се у веома посећеном Музеју пиварства у Панчеву може видети оно најзанимљивије о панчевачким тврђавама и традицији производње пива • Циљ је обнова традиције Ђорђа Вајферта

ПАНЧЕВО је познато не само по загађењу, индустрији или бувљаку, већ и по својој занимљивој историји и бројним историјски значајним објектима које су нам оставиле генерације Панчеваца пре нас. Једна од тих објеката је свакако и стара Вајфертова пивара, најстарија пивара на Балкану, а која је уједно и најстарији индустријски објекат у Србији, каже Синиша Јанковић, из Удружења “Музеј пиварства Ђорђе Вајферт”, удружења које је прошле године покренуло Музеј пиварства и мини производњу пива све са циљем одржања те традиције производње пива која јесте део Панчева и његове историје.

– Музеј је свечано отворен 25. маја прошле године а отворио га је Његова екселенција Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Београду и тада је бројној публици, међу којима је највише било Панчеваца, представљено наслеђе Ђорђа Вајферта, и то изложбом под именом “Мистерија Вајферт” коју је припремила Вера Јараковић, арт директорка нашег удружења. Од онда  Музеј је посетило око пет хиљада посетилаца који углавном долазе организовано, групно и то из целе Србије, из скоро свих земаља региона, али и других земаља широм света. Панчевци, међутим, веома ретко долазе, а када дођу, тада углавном доведу и своје госте – каже Синиша Јанковић за наш Старт 013.

МИСТЕРИЈА ВАЈФЕРТ…историја пиварства у Панчеву

Отварању овог Музеја претходио контакт са сада већ бившим амбасадором Швајцарске у Србији Жан Жаком Данијелом, који је са особљем  Амбасаде први посетио Музеј, који је тада био у припреми и након те посете, на којој су ови први, незванични гости, видео презентацијом упознати са значајним личностима историје Панчева несрпског порекла, међу којима је свакако најзначајнији био Ђорђе Вајферт, дали своју подршку отварању једног оваквог музеја. После учествовања на првим “Данима Вајферта” овај Музеј је за овогодишњу „Ноћ музеја“ организовао мултимедијалну презентацију која је повезала историју Панчева, историју пиварства и алхемију производње пива Братислава Браце Стојановића, директора некадашње панчевачке пиваре из њеног златног доба.

ДА НЕ БЕШЕ…
  Некадашња панчевачка пивара, познатија као стара Вајфертова пивара је најстарији индустријски објекат у Србији и најстарија пивара на Балкану. Иако се везује за панчевачку породицу немачког порекла Вајферт, пивару нису они основали, већ је давне 1722. године, уз дозволу тадашњег гувернера Темишварског Баната грофа Клаудија Мерсија, то учинио Абрахам Кепиш, Јеврејин пореклом из Братиславе. Пивара је од тада мењала власнике све до 1874. године када је дошла у посед породице Вајферт и када почиње њено златно доба. Вајфертово, тада већ индустријски произведено пиво, пило се у свим већим градовима од Београда до Пеште и Беча, а највише су у њему уживали Панчевци. По том пиву и Панчево је постало познато, а сама пивара је до Другог светског рата била власништво породице Вајферт. Тада је, као и све друге веће фабрике, национализована, а производња пива се наставља у Вајфертовој пивари све до 1977. године када је изграђена нова пивара. Зграда старе пиваре је од тада напуштена и, иако је 1948. године проглашена спомеником културе, а 1991. за културно добро великог значаја, препуштена је зубу времена. Априла 2005. године у пожару страдао је највећи део зграде која је споменик једне од најзначајнијих панчевачких традиција, производње пива.

Како каже наш саговорник, у Музеју пиварства који се налази у кули старе Вајфертове пиваре, посетиоци могу видети све оно што је сачувано од старог погона за производњу пива. Тренутно се у овом музеју може видети изложба “Историја тврђава у Панчеву или како се слободи наздрављало пивом” аутора Миодрага Младеновића и Снежане Вечански, а коју је поводом 300 годишњице ослобађања Панчева од Турака организовао Завод за заштиту споменика културе Панчева уз подршку покрајинске владе и Града Панчева. – Познато је да је Панчево филмски град и да су многи филмови снимани у старом градском језгру и згради старе пиваре. Посетиоци нашег музеја могу видети и те, живе филмске сцене на којима су снимани наши познати филмови, као и тренутно актуелна и веома популарна серија “Сенке над Балканом”, која је снимана и у просторијама нашег Музеја и пиваре.

БРАЦИНА АЛХЕМИЈА ПИВА…сећање на нека лепша времена

Иначе, Удружење “Музеј пиварства ЂорЂе Вајферт” постоји око три године и све активности њених чланова усмерене су на очување Вајфертове пиваре као једног од најзначајнијих споменика нашег културног и индустријског наслеђа и указивање на његов значај за неке будуће генерације. – Наш циљ је да обновимо наслеђе Ђорђа Вајферта и пивару, али и његово духовно наслеђе што је нама најважније. Зато смо отворили Музеј и покренули мини производњу пива, да очувамо ту, нама веома важну традицију дугу скоро три века. За пар година ће бити 300 година од почетка рада најстарије пиваре на Балкану и тај јубилеј ћемо дочекати док пивара и даље пропада јер је њено стање  све лошије и лошије. У пследње две године, како ми санирамо један део, други још више пропадне. Тако је скоро више десетина квадрата крова пропало, а како је сад сезона киша, то ће имати озбиљне последице. Од када је напуштена 1977. године, цео комплекс је препуштен зубу времена, а што време није однело, однели су неки наши суграђани. Неко би требало да препозна значај овог споменика јер он има и своју економску, употребљиву, туристичку вредност и улагање у његову обнову није бацање новца – оцењује Синиша Јанковић и додаје да би стара Вајфертова пивара могла бити веома значајан део неке будуће туристичке понуде Панчева. Како он каже, скоро свако од нас је путовао негде, обишао неко значајно место, преспавао тамо, сликао се, купио сувенир… Зашто и Панчево не би могло имати један такав туристички објекат, пита он и додаје да ово удружење до сада није добило ни један динар из јавних извора већ да функционише искључиво од донација у којима предњачи панчевачко предузеће “ТМБ Дајмонд”.

САЧУВАНО…погон старе Вајфертове пиваре

– Сви наши планови су везани за финансирање обнове старе пиваре и у неком будућем периоду покушаћемо да кроз аплицирање на конкурсе у Србији, али и иностранству обезбедимо нека средства за ту намену. До сада, на свим конкурсима на којима смо учествовали, уредно смо одбијани, али се надамо да ће неко препознати наше напоре и значај онога што покушавамо да урадимо.

Јасно је да су потребна озбиљна средства да Вајфертова пивара и Музеј пиварства постану значајна туристичка тачка града Панчева, али и ту је доста урађено: – Имамо сарадњу са Туристичком оганизацијом Панчева по питању организације манифестације “Дани Вајферта”, али чињеница је да ту има простора за још тешњу сарадњу јер Панчево живи 365 дана у години, не само док траје ова манифестација. Највећу разумевање имамо од стране панчевачких медија који све наше активности прате и подржавају па се надам да ће то бити начин да се ствари по питању старе Вајфертове пиваре коначно покрену јер сматрам да Панчево и Панчевци то заслужују – каже на крају нашег разговора Синиша Јанковић, из Удружења “Музеј пиварства Ђорђе Вајферт”.

В. И.