Панчево

Са 31. седнице Скупштине града Панчева

НЕМЦИ ОД ЈУНА КРЕЋУ У ДРУГУ ФАЗУ

• Усвојеним ребалансом, буџет Града Панчева за ову годину је увећан за око 150 милиона динара, а одборници су подржали давању у закуп грађевинског земљишта немачком инвеститору како би се кренуло са другом фазом реализације ове инвестиције

У петак, 5. априла, одржана је 31. по реду седница Скупштине града Панчева, на којој су одборници расправљали о 49 тачака дневног реда, од којих је свакако најважнија била она везана за ребаланс градског буџета. По новој одлуци, којом је извршена пренамена одређених средстава, као и пребацивање неутрошених 115 милиона динара из прошле године, буџет Града Панчева за 2019. годину износи пет милијарди и 753 милиона динара. По речима заменика градоначелника задуженог за економију, Предрага Живковића, Град за ову годину планира и кредитно задужење у висини од око 300 милиона динара за две инвестиције у граду.

Поред ребаланса буџета, Скупштина је усвојила и предлог Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта, којом се немачком инвеститору ZTF омогућава издавање грађевинског земљишта у Северној индустријској зони, чиме ће се почети реализација друге фазе инвестиције ове немачке фирме планиране за јун ове године, којом ће се отворити нова радна места за око хиљаду незапослених лица, а која, поред тога, подразумева и отварање научно-истраживачког центра.

Градоначелник Панчева Саша Павлов је у обраћању одборницима рекао да је овај потез економски оправдан, односно, да су планирани приходи Града од ове инвестиције за наредних пет година већи од трошкова: – Укупни планирани приходи од пореза на зараде и пореза на имовину од ове инвестиције у периоду од пет година, од јуна ове до јуна 2024. године износе око 162 милиона динара, што је око 1,4 милиона евра, а укупни процењени трошкови града по основу изостанка прихода од продаје овог градског грађевинског земљишта износе око 70 милиона динара или око 600 хиљада евра.

Скупштина града Панчева је усвојила измене Статута града у циљу усклађивања за новим прописима, као и нове одлуку о месним заједницама. Одборници су, као меру Локалног акционог плана запошљавања подржали организацију Сајма запошљавања, који ће бити одржан почетком маја у Панчеву а, између осталог, усвојили су и финансијске извештаје четири панчевачке месне заједнице и неколко установа културе. Усвојена је и одлука о расписивању конкурса за директоре три градска предузећа, “Грејања”, “Хигијене” и Градске стамбене агенције. Скупштина града је усвојила и предлог Одлуке о усвајању концесионог акта за поверавање обављања делатности линијског превоза на територији града Панчева, којим се отвара могућност најављиваног приватно-јавног партнерства у овој комуналној делатности.