С ПОСЛА НА ПОСАО... Јасмина Вујовић

Панчево

Јасмина Вујовић, в. д. директорa Завода за заштиту споменика културе у Панчеву

СТИЖЕ НА РЕД И БАНАТСКА ВОЈНА ГРАНИЦА

• Започиње истраживачки пројекат који ће се бавити Банатском војном границом и трајаће седам година
• Ускоро ће бити завршени радови на Стратишту, онда почиње реконструкција фасаде звоника Преображенске цркве у Панчеву, па…

– Недавно су активности на санацији споменика на Чардаку окончани предајом радова, у којем је учествовало и Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које је и финансирало овај пројекат. Такав поступак је и за нас добар, као још једна контрола да ли је посао добро обављен. Оно што је у току су радови на комплексу Стратиште, где се поставља осветљење, као и још један број камера које ће, поред постојећих, омогућити да цео комплекс буде адекватно покривен како би се избегло оно што се дешавало у ранијем периоду, крађа делова споменика – каже за Старт 013 в. д. директорa панчевачког Завода за заштиту споменика културе Јасмина Вујовић и признаје да ови радови мало касне, а као разлог за то она наводи промене прописа који од ливнице у којој се израђују недостајећи делови споменика захтевају посебну дозволу за набавку бронзе. Те измене закона којима се отежава трговина, а тиме и откуп бронзе као секундарне сировине допринеће ће, како она каже, да споменици, попут Стратишта, буду сигурнији од наменских посета оних  насавесних грађана.

А када је реч о предстојећим активностима, директорка Вујовић каже да се ових дана очекује да се почне са радовима на фасади звоника Преображенске цркве у Панчеву, што је наставак радова од прошле године када је саниран кров звоника и замењен крст на њему. Средства у висини од 10 милиона и 820 хиљада динара обезбедило је Министарство културе, док је Град Панчево издвојио још три милиона динара за ове радове.

Оно чиме ће се панчевачки Завод у наредном периоду још бавити јесте наставак истраживачког пројекта који се тиче индустријског наслеђа Јужног Баната, а који је ове године фокусиран на ватрогасне домове и радничке колоније.

– Започињемо и нов истраживачки пројекат који ће се бавити Банатском војном границом, за шта су средства, у висини од 300 хиљада динара, обезбеђена последњим ребалансом покрајинског буџета. План је да се ове године позабавимо условима оснивања Банатске војне границе међу којима је и пошумљавање Делиблатске пешчаре, с чиме се кренуло пре тачно два века, тако да ћемо кроз овај пројекат обележити и тај јубилеј – објашњава директорка Вујовић и наводи да  је план да пројекат траје седам година и да се сваке године обради по једна тема везана за Банатску војну границу. Резултати ће за сваку годину бити приказани кроз адекватну изложбу коју прати каталог, што ће на крају пројекта све бити обједињено у једну обимнију књигу.

Током претходног периода Завод је реализовао низ активности поводом Дана европске баштине. Тако су са ученицима две основне школе организоване две радионице: једна за старије разреде у Народној башти, где су деца прикупљала биљке за хербаријум уз подршку ЈКП „Зеленила“, а запослени из Завода су их том приликом упознали са историјом овог панчевачког парка, док је друга радионица била намењена нижим разредима, а обухватала је шетњу Старим градским језгром и упознавање  са споменицима културе по граду, које су деца касније морала нацртати и испричати оно што је на њих оставило највећи утисак. За старије Панчевце је такође била организована шетња Панчевом и упознавање са најзначајнијим споменицима културе после које је било уприличено и дружење у дворишту Завода.

ЈУБИЛЕЈ

  Како се ове године обележава и 25 година од оснивања Завода, ова установа је као део обележавања тог јубилеја, у сарадњи са Градском библиотеком Панчева, издала и публикацију у којој је представљено културно наслеђе Банатског Брестовца. Реализацију овог пројекта је финансирао Град Панчево, а идеја је да се сваке године уради слична публикација за свих девет панчевачких насељених места, открива наша саговорница. Поред тога, представљено је и друго, допуњено издање књиге “Куће и људи” Николе Влајића, у којој је он, кроз куће у којима су живели, представио 30 знаменитих Панчеваца, односно значајних личности који су неки део живота провели у овом граду.

И. Владан

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево