Фото: Wikimedia

Уздин – знакови поред пута

РУМУНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

• Ово је црква са највећом галеријом црквених слика Константина Данила и спада у међу најраскошније храмове Румунске православне цркве у Војводини

Румунска православна црква у Уздину саграђена је 1801. године и посвећена је Светом Георгију. Ова црква је једнобродна грађевина, издужене правоугаоне основе са полукружном олтарском апсидом на источној и звоником на западној страни.

Подигнута је у духу барока, са класицистичком фасадном декорацијом. Црква је делимично страдала у пожару 1850. године, када су изгорели торањ и дрвена кровна конструкција. Торањ је обновљен 1883. године, а кров годину дана касније. Иконостас је сликао Константин Данил, уљем на дрвеној подлози, у периоду од 1833 – 1835. године.

То је иконостас развијеног програма, са 69 икона, углавном мањег формата, неуобичајеног распореда и избора тема, што указује на утицаје иконописачке традиције 18. века. Поред иконостаса Данил је сликао и иконе на Богородичином и Архијерејском трону, па се овај храм често назива највећом галеријом Данилових црквених слика.

Зидне слике на сводовима, претпоставља се, извео је Јован Зејку, 1908. године.

Ова црква је карактеристична и по томе што је црквене барјаке  – литије – осликала наивна сликарка Анујка Маран, 1940.  и 1950. године. Иначе, наивно сликарство је признато од стране Румунске православне цркве и нашло је примену у богослужењу.

Сем што је, као непокретно културно добро,  споменик културе од изузетног значаја, Црква Светог Георгија се сврстава у групу најраскошнијих храмова Румунске православне цркве у Војводини.

(Према: Културно наслеђе Баната – европско наслеђе)