Уздин

„Румунска кућа“  – први национални објекат Румуна ван Румуније

БРАЋА ДИМЧЕА У СПОМЕН НА…

• Јединствена творевина на овом просторима основана је пре 15 година, као поклон Књижевном уметничком друштву „Тибискус“, основаном пре 40 година

Данашњи Уздин, после Великог и Малог Уздина, после сеоба, из разних разлога, насељен је почетком 19. века, 1801. године, и то је била трећа локација Румуна, које је на ово подручје населио аустријски маршал Франческо, 1724. године.

О сеобама, недаћама, проблемима, о свему томе ћемо неком другом приликом, а сада, пре него пређемо на тему из наднаслова и наслова, да поменемо да је Уздин познат, између осталог,  и по најраскошнијој Румунској православној цркви у Војводини, који је јединствени храм у целом православљу, са иконостасом у бидермајер стилу.

А сада о „Румунској кући“, такође јединственој творевини, основаној пре 15 година, 21. маја 2005. године, и то посредством румунског конзула у Београду Радуа Баженаруа.

Кућа је јединствена првенствено по томе што је то први национални објекат Румуна ван њихове матичне  земље.

„Румунска кућа“ је настала као поклон Књижевном уметничком друштву „Тибискус“, основаном пре 40 година, с циљем неговања и промовисања румунске културе, духовности, традиције, обичаја… а бави се и издавачком делатношћу. Поред часописа под истим називом, чије издавње и дистрибуцију помаже држава Румунија, ово друштво издало је и преко 220 књига на румунском језику, такође уз помоћ румунске државе, а у свему томе најзаслужнији је новинар Василе Барбу и тридестак чланова „Тибискуса“.

А ко је поклонио кућу?

Поклонила су браћа Димчеа. Дорел, доктор у Никозији и Дан, научни истраживач у Паризу, а у знак вечног  сећања на свог оца др Петруа Димчеа.

У кући има више просторија, и свака од њих представља једну одређену тематску пбласт из богате културе,  традиције, духовности и обичаја румунског народа. У кући се налази и библиотека „Петру Мезин“, са књижним фондом од преко 4000 књига најразличитије тематике, затим, галерија „Тома, Тома Фратре“, тераса песника „Тарговистеа“, као и соба-музеј „Спорт у Уздину кроз векове“ (како не поменути стони тенис и породицу Лупулеску!), а ту је и соба у традиционалном румунском, али и уздинском стилу, па бројна колекција најразноврснијих народних ношњи, исто тако бројна колекција најразличитијих предмета који се употребљавају у домаћинству  и много тога још, тако да је најбоље то непосредно видети, што вам топло препоручујемо.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

  У „Румунској кући“ се организује и разне културне манифестације, а све са циљем промовисања основних вредности румунске културе, традиције и обичаја.

• Креативни литерарни фестивал банатског говора „Тодор Крецу Тоша – Петру Димчеа“

• Међународни симпозијум „Угледни људи Баната“

• Међународни фестивал поезије „Путеви класја“

• Литерарни колоквијум „Требало би да носи једно име“

• Конкурс рецитатора „Благовести“

• Сусрети писаца банатског говора

С. Батало

(Фото: ТО Ковачица)

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.