УСКОРО И СПОМЕНИК МАРГЕЛОВУ... Александар Стевановић одаје почаст црвеноармејцима палим за слободу Панчева

Панчево

Свечано обележен 6. октобар, Дан ослобођења Панчева у 2. светском рату

ТО ЈЕ ДАТУМ КОЈИ ОБАВЕЗУЈЕ

• Овај датум нас обавезује да негујемо праве, истинске вредности, да у том духу васпитавамо и учимо нашу децу и омладину и осигурамо мирну и безбедну будућност за генерације које долазе – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Полагањем венаца на спомен обележје борцима Црвене армије, који су пали за слободу Панчева у Другом светском рату, свечано је обележен  6. октобар, Дан ослобођења Панчева, који је био и Дан Панчева, све  до 2001. године, да би онда био замењен 8. новембром, даном када је српска војска ушла у слободно Панчево у Првом светском рату.

Венце су положили: градоначелник Панчева Александар Стевановић, представници Војске Србије, представници амбасаде Русије, Руског дома, чланови Друштва српско-руског пријатељства „Словенска унија“ и „Нова дипломатија“, чланови Градског одбора удружења бораца Панчева, чланови Градског одбора Савеза антифашиста, Удружења неговања традиције 51. механизоване бригаде, пријатељи 72. специјалне бригаде, представници компаније Газпромњефт, као ио  представници удружења грађана и грађанки Панчева.

Након полагања венца, градоначелник Стевановић је изјавио:

– Желим свим грађанима Панчева да честитам 6. октобар, Дан ослобођења Панчева у Другом светском рату. Данас одајемо почаст жртвама које су пале за слободу свих нас у Другом светском рату. Подсећамо се и опомињемо да се зло и масовно уништавање које је наш народ и народи широм света претрпео, више никада не сме поновити. Овај датум нас обавезује да негујемо праве, истинске вредности, да у том духу васпитавамо и учимо нашу децу и омладину и осигурамо мирну и безбедну будућност за генерације које долазе. Панчево и Србија су у ослободилачкој борби имали велике савезнике и пријатеље у братском руском народу.

Шестог октобра 1944. године припадници Народно-ослободилачке војске Југославије и јединице Црвене армије Совјетског Савеза ослободили су Панчево од окупатора. Јединице 49. гардијске дивизије, којима је командовао Василиј Филипович Маргелов, ослободиле су Панчево. У знак великог поштовања и сећања на један од најважнијих датума и велике заједничке победе, ово место на којем данас стојимо сада носи назив Трг Василија Филиповича Маргелова, на иницијативу Друштва српско-руског пријатељства „Словенска унија“, коју смо ми одмах прихватили, а сада могу да најавим да ће такође на иницијативу и у сарадњи са удружењима „Словенска унија“ и „Нова дипломатија“, амбасадом Руске Федерације и уз подршку Републике Србије, овај трг красити и споменик совјетском генералу Маргелову и да су по том питању активности у току. Имамо план да положимо капсулу и камен темељац за постављање овог споменика за Дан града, 8. новембра, када је Панчево ослобођено у Првом светском рату, рекао је градоначелник Стевановић.