Панчево

Реализација пројекта „За лепшу школу“

ДРОНОВИ ЗА ПЕТАКЕ И ШЕСТАКЕ

• Директорима основних школа, којих на територији града Панчева има укупно 19, додељени су дронови, 670 беспилотних летелица, као поклон Ротари Дистрикт Савеза 2483

На основу потписаног Меморандума о сарадњи за реализацију пројекта „За лепшу школу“ између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Ротари Дистрикт Савеза 2483, уручене су донације у Градској управи града Панчева, где је уприличен пријем директора школа. Реч је о 670 беспилотних летилица/дронова за ученике петих и шестих разреда, за већину основних школа у Србији, ради учења програмских језика скреч и пајтон, по програму Министарства просвете Глобал Гранта “Дронови за школе”.

Свечаном догађају  присуствовала је и мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, која се овом приликом захвалила у име Града Панчева:

– Данас су директорима основних школа, којих има укупно 19 на територији града Панчева, додељени дронови. Ротари заједница поклања дронове, донира школама. Као што знате, наука, технологија напредују, посебно информационе технологије и просто свака донација у виду савремене опреме је добро дошла. Уведени су нови програмски језици скречи и пајтон за ученике петог и шестог разреда. Управо ће ови дронови служити да те програмске језике, осим из књига, науче и практично кроз практичан рад и кроз директно програмирање. То је програм и Министарства просвете, које је увело нове наставне програме и ова донација ће имати велики значај за нашу децу – истакла је мр Татјана Божић

Зорица Јестревић, гувернер Дистрикта Србије и Црне Горе изразила је велико задовољство што се за кратак временски период већ други пут налази у Панчеву:

– Овај пут се ради о донацији у основним школама. Уз сагласност Министарства просвете, односно потписивајући Меморандум о сарадњи са њима, ми смо обезбедили за основне школе у Панчеву дронове који су учило за пети и шести разред основне школе. Ђаци у петом и шестом разреду уче програмске језике скреч и пајтон, али једноставно немају алат, односно теорију немају како да спроводе у пракси, тако да смо се договорили да им овај пут донирамо дронове да би они могли све оно што су научили, да примене на тим алатима које им омогућавамо. Расподела  670 дронова је за већину основних школа у Србији – рекла је Зорица Јестровић.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево