Ковин

Ученици „Змајеве“ школе на обележили данашњи празник на прави начин

ЗАСТАВА – СИМБОЛ  СЛОБОДЕ И ЈЕДИНСТВА

• Дан српског јединства, слободе и националне заставе, ученици ковинске „Змајеве“ школе обележили су бојењем заставе своје отаџбине

Ученици ковинске ОШ „Јован Јовановић Змај“   данас су на пригодан начин обележили данашњи празник,  Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

„Наши ученици и ове године, као и прошле када је установљен, обележавају данашњи празник, 15. септембар, који је као заједнички празник успостављен у Србији и Републици Српској у знак сећања на пробој Солунског фронта у Првом светском рату 1918. године и отпочео слом Централних сила. Тада је српски војник незаустављиво кренуо да изгони непријатеља из своје отаџбине. Након подсећања на овај пресудни тренутак у нашој историји, ученици су обојили нашу заставу, придржавајући се свих епидемиолошких мера заштите“, каже њихов наставник Дејан Крецуљ.

•••

    „Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом, од брзинепродирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима. Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у отаџбину!”, казао је Живојин Мишић, командант Штаба,  у Заповести српској војсци за пробој Солунског фронта од 13. септембра 1918. године. После два дана Фронт је пробијен.

(Фото: РТВ)

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.