БУДУЋНОСТ НА ДЕЛУ... Мирослав Лепир, већник и Жељко Ивковић, директор ШЦ „Никола Тесла“

Вршац

Реализација  ИПА пројекта – Знањем до посла и паметног развоја Баната

А НА КРАЈУ И ПОТВРДА – ПРОГРАМ „ПЕТ ДАНА“

• Захваљујући реализацији овог пројекта ШЦ „Никола Тесла“ је добио опрему у вредности од преко 50.000 евра

Школски центар „Никола Тесла“, у сарадњи са Универзитетом „Политехника“ из Темишвара, уз подршку Града Вршца, реализује пројекат „Знањем до посла и паметног развоја Баната“. Захваљујући реализацији овог пројекта ШЦ „Никола Тесла“ је добио опрему у вредности од преко 50.000 евра: ЦНЦ струг, 3Д штампач, 3Д скенер, кабинет нових савремених рачунара и видео надзор. Пројекат обухвата 4 области: Информационе технологије (ИТ), ЦНЦ програмирање, моделирање и 3д штампа и предузетништво. Обуке за чланове пројектног тима и професоре су одржане у Темишвару на Универзитету „Политехника“. У завршној фази пројекта реализују се радионице из ове четири области у ШЦ „Никола Тесла“. Радионицама присуствују ученици ШЦ „Никола Тесла“ по 10 у групи, а студенти из Темишвара радионицу прате преко ZOOM апликације.

ОБУКА ЗА… 80 ученика, 20 студената из Румуније и 5 запослених, па онда…

Партнер на пројекту је УПТ (Политехнички универзитет у Темишвару), а пројекат је отпочео 27. јуна 2019. Уместо предвиђеног трајања од 12 месеци, због ситуације са пандемијом вируса COVID-19, трајање пројекта је продужено до 26. новембра 2020.
„Укупна вредност нашег удела у пројекту је 97.589 евра. Средства у висини од 85% је из фондова европске уније, а са суфинансирањем од 15%  учествује и Аутономна Покрајина Војводина. За саму реализацију пројекта у виду предфинансирања, средства је обезбедио Град Вршац. Пројектом је предвиђено да се 52.210 евра утроши на набавку опреме (ЦНЦ струг, 3Д штампач, 3Д скенер, 16 рачунара, 8 лап-топова, видео-бим, клима уређаји, видео надзор, намештај). Променом уговора пренаменили смо део средстава у висини од 6.400 евра за набавку додатне опреме која је неопходна за извођење наставе на даљину током трајања пандемије вируса COVID-19, а ради се о рачунарима,  камерама и видео-биму.“ изјавио је Мирослав Лепир, члан Градског већа за образовање.
Набављена је опрема у вредности од 58.610 евра. Пројектом је предвиђено да 10 наставника из Школског центра „Никола Тесла“ прође обуку из области:
•    Програмирање ЦНЦ стругова
•    Моделирања и рада на 3Д скенеру и 3Д штампачу
•    Информационих технологија
•    Предузетништва и менаџмента
По завршетку обуке наставници ће одржавати радионице за ученике Школског центра, студенте из Румуније, као и за запослене из вршачких предузећа. Предвиђено је да обуке прође укупно 80 ученика, 20 студената из Румуније и 5 запослених. На крају обуке, пројектом је предвиђено да ученици прођу део програма под називом „Пет дана“ где ће урадити нешто практично што су научили током обуке попут прављења неког дела на ЦНЦ стругу, моделирања и израде делова на 3Д штампачу, израде сајта или бизнис плана. На крају је планирано каријерно саветовање које би требало да им помогне у избору будуће професије.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.