ЗАЈЕДНИЧКИ ДО ВРХА... Марија и њен тренер Ивица Јовчић

Представљамо…

Марија Лукић, најбољи спортски риболовац Србије

ТРЕЋА, ДРУГА, ПА НАЈБОЉА, ТО ЈЕ МАРИЈА!

• Од шестогодишње девојчице заљубљене у пецање до најуспешнијег спортског риболовца Србије, Ковинка Марија Лукић (20) дошла је уз труд, рад и подршку породице, тренера и заједнице

Иако се риболов, као спорт, а посебно као хоби, у најбољем случају сматра резервисаним за мушкарце или искључиво мушком дисциплином, то је данас у Србији далеко од истине. То највоље показују спортски резултати Марије Лукић, младе Ковинке и актуелне првакиње Србије у спортском риболову на пловак.

Марија је председница Клуба спортских риболоваца “Дунавац 2020” из Ковина и репрезентативка наше земље у овом спорту у сениорској категорији, али је и најуспешнији спортски риболовац Србије у историји, како међу дамама, тако и у кад су у питању њене мушке колеге. То најбоље говоре резултати и довољно је поменути да је Марија Лукић ове године постала првак Србије, и то по четврти пут заредом. Пошто је у време наше посете била заузета припремама за светско првеноство, о Марији и њеним успесима разговарали смо са њеним тренером Ивицом Јовчићем.

Ова двадесетогодишња Ковинка је риболовом почела да се бави рано, као девојчица са шест година и то у друштву свог деде и оца са којима је већ тада редовно одлазила на пецање. Први озбиљнији спортски кораци стижу 2013. године када започиње и њена сарадња са тренером Јовчићем, а први озбиљнији резултат стиже када Марија осваја првенство Србије у категорији кадета. Тада се прикључује репрезентацији са којом учествује на Светском првенству за младе, одржаном у Смедереву.

– Како се у женској конкуренцији из категорије кадета прелази одмах у сениоре, Марија са својих 15 година почиње да се такмичи са сениорима. Ми смо већ тада, 2016. године направили план по којем би Марија за три године освојила првенство Србије и тако је и било Прво смо стигли до трећег, следеће године до другог места и на крају је, како смо и планирали, Марија освојила шампионски пехар Србије у сениорској категорији.

ЈЕДАН У НИЗУ… Марија са пехаром најбоље у Србији

Последњи пехар Марија је освојила на шампионату Србије одржаном у Апатину крајем јуна – каже њен тренер Ивица Јовчић, који је и селектор репрезентације Србије у спортском риболову. Наравно, Марија као репрезентативац наше земље учествује на светским првенствима, а последње на којем је учествовала је Светско првенство које је прошлог викенда одржано, такође у Апатину, на којем се се екипе из 14 земаља бориле за медаље. Нажалост, репрезентација Србије није успела доћи до медаље на популарном Дунавцу у Апатину, већ је заузела 10. место. Тренер репрезентације Јовчић има само речи хвале за домаћине у Апатину који су, како каже, озбиљно приступили организацији такмичења и доста помогли репрезентацију.

– Игром случаја, председница Општине Апатин Дубравка Корач је наша бивша репрезентативка, тако да добро зна све услове у којима радимо. Наш тим чине шест девојака са територије целе Србије, међу којима је и Марија. Када су у питању планови репрезентације, следеће године нас очекује такмичење у Португалу, па се надамо да ћемо се што боље спремити, како такмичарски, тако и што се тиче подршке репрезентацији – додаје Јовчић и напомиње да риболов није олимпијски спорт, као и да није превише популаран, па је и сам одлазак на такмичења понекад озбиљан проблем, тако да се такмичарке морају ослањати на своје породице и за финансијску подршку.

Када је реч о раду Клуба спортских риболоваца “Дунавац 2020”, Јовчић истиче да овај клуб има добру сарадњу са Општином Ковин, која увек подржава његове активности.

(Старт 013)