Вршац

Прво пилотирање државне матуре и у Гимназији „Борислав Петров Браца“

ПАЖЊА, ПАЖЊА, ПОЛЕЋЕМО!

• Циљ увођења државне матуре представља квалитетнији облик образовања за све ученике, а предност тестирања је што провера, оцењивање знања и компетенција постају објективнији и праведнији

Гимназија “Борислав Петров Браца” Вршац, са два одељења, природно-математичког и друштвено-језичког смера, укључена је у прво пилотирање државне матуре, које се спроводи од 28. октобра до 30. октобра 2020. године.

Припреме за прву државну матуру која се у образовни систем уводи 2022. године спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Пројекта државне матуре

Циљ увођења државне матуре представља квалитетнији облик образовања за све ученике, а предност тестирања је што провера, оцењивање знања и компетенција постају објективнији и праведнији, сви раде исте тестове у исто време и оцењују их екстерни оцењивачи, а резултати који се постигну могу да се пореде на објективан начин и да укажу шта у школама може да функционише на бољи начин и омогућава ученицима једноставнији и транспарентнији упис на високо образовање, а прво пилотирање је важан корак ка томе. Друго пилотирање планирано је у мају 2021., када ће се поново пилотирати државна матура и учествоваће цела генерација ученика, у свим средњим школама.

Према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја, матура се уводи у образовни систем 2022. године и представља важан корак ка квалитетнијем образовању. Један испит, исти за све ђаке, којим завршавају средњу школу, омогућиће објективну проверу њихових постигнућа, а тиме и објективну проверу квалитета образовања.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.