Панчево

Прва изложба у Културном центру након паузе због ванредног стања

ДИКОН, РАТ, АЛИ И…

• На изложби ће бити приказано стваралаштво десет аутора и ауторки из збирке галерије, у различитим сликарским и вајарским техникама
• Ауторка изложбе је Ивана Маркез Филиповић

У Галерији савремене уметности Културног центра Панчева, од среде 20. маја 2020. године у 19 часова, публика ће моћи да погледа уметничке радове у оквиру прве изложбу након паузе у раду настале услед ванредног стања. На овој изложби биће приказано стваралаштво десет аутора и ауторки из збирке галерије, у различитим сликарским и вајарским техникама.

Радови су настајали у периоду од краја деведесетих година прошлог века до 2017. године, а међу излагачима се налазе међународно познати аутори, као што су Ричард Дикон и Томас Рат.

Након прве самосталне изложбе у Лондону 1978, Дикон је започео је дуги низ излагања на међународној сцени. Светску славу стиче 1982. серијом “Арт фор отхер пеопле”, добитник је престижне Тарнерове награде 1987. године, а 1996. је проглашен француским Витезом реда уметности и књижевности. Држао је предавања и на Факултету ликовних уметности у Београду а сарађивао је са нашим познатим вајаром Мрђаном Бајићем. Томас Рат (1979) је холандски аутор који је самостално излагао у престижним галеријама у својој земљи, али и Лондону, Бриселу, Пекингу, и другим светским центрима уметности.

Поред  Дикона и Рата, уметници чији ће радови бити изложени у оквиру изложбе биће и Лариса Ацков Палић, Милан Краљ, Дејана Маришан, Ивана Маркез Филиповић, Надежда Олег Љахова, Ивана Ракиџић, Димитрије Тадић и Јоана Вулановић. Дела су ушла у збирку Галерије савремене уметности Панчева поклоном или откупом са самосталних или колективних изложби и са најзначајнијих манифестација: Салона уметности Панчева и Бијенала уметности.

Ауторка изложбе је Ивана Маркез Филиповић, уредница програма Галерије савремене уметности КЦП-а. Изложба ће бити отворена до 30. јуна 2020. године, а галерија је отворена радним данима од 9 до 13 сати, и од 17 до 20 сати.

(Фото: КЦП промо)