РПК – Панчево

Представљени подстицајни програми Министарства привреде и Развојног фонда Војводине

ЗА ПОЧЕТНИКЕ, ЗА ЖЕНЕ И МЛАДЕ, КАО И ЗА…

• Сви заинтересовани предузетници и привредници у припреми докуменатације за конкурисање имаће подршку и помоћ Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“

Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Јужнобанатског управног округа и Регионална развојна агенција Јужни Банат организовале су презентацију о расположивим програмима Министарства привреде  који се реализују у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије.

Представљени су следећи програми : Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2022. години; Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе у 2022. години и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2022. години.

  Присутне је, најпре, поздравио директор РПК Панчево др Марко Ћулибрк, изразивши задовољство да имамо могућност да се привредници на једном месту упознају са програмима Министарства привреде са подстицајима за 2022. годину, као и расположивим кредитним линијама Развојног фонда Војводине за ову годину.

  Програме Министарства привреде је представила Татјана Дијан из Регионалне развојне агенције Јужни Банат.

Најпре су присутни привредници упознати да право да се пријаве на Јавни позив за доделу бесповратних средстава и право да поднесу захтев за кредит код Фонда за развој имају предузетници, микро, мала и средња предузећа који су регистровани у Агенцији за привредне регистре,  а за поједине која ће тек бити основани.

  У зависности од програма средства се одобравају за доградњу, реконструкцију, адаптацију и инвестиционо одржавање пословног или производног простора, затим за куповину опреме (нове или половне, не старије од 5 година). Средства се одобравају, такође, и за текуће одржавање и оперативне трошкове у одређеном износу, набавку софтвера и рачунарске опреме, машине и опрему за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката сопствене производње.

  Дати су услови за све програме, као и рокови отплате и начина обезбеђења средстава. Након тога су учесници обавештени да ће свима бити достављене презентације уз могућност да поставе питања путем електронске поште везана за начин аплицирања, наводећи специфичне ситуације ко има право конкурисања и како превазићи одређено проблеме.  Такође су информисани да у РРА Јужни Банат добити подршку у припреми документације за конкурисање.

  Након тога су представници Развојног фонда Војводине представили расположиве конкурсе, које су презентовали Дејан Славујевић и Станиша Станишић.

Тема њихове презентације је била нова кредитна линије за дугорочни кредит за финансирање климатских одрживих инвестиција расписан почетком ове године, кредити за куповину нове и половне механизације, за куповину земљишта, као и свих осталих 12 кредитних линија.