Београд

Представљен јубиларни, 20. Београдски фестивал игре, уз подршку НИС-а

ВРХУНСКИ УМЕТНИЦИ – ИГРИ У ЧАСТ!

Јубиларно, 20. издање Београдског фестивала игре, под слоганом „Заједно, ми славимо игру!“ одржаће се од 8. марта до 13. априла 2023. године

У Народној скупштини Републике Србије јуче је одржана конференција за медије на којој је најављено јубиларно, 20. издање Београдског фестивала игре, који ће се под слоганом „Заједно, ми славимо игру!“ одржати од 8. марта до 13. априла 2023. године. Генерални покровитељ манифестације четврту годину заредом је компанија НИС.

Конференцији су присуствовали Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, потпредседница Владе Србије и министарка културе, Јелена Попара, директорка Функције за интерну ревизију у компанији НИС, амбасадори неких од земаља чије ће уметничке трупе учествовати на фестивалу и Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре.

Београдски фестивал игре слави две деценије континуираног успеха и међународне препознатљивости. Игри у част, окупиће се врхунски уметници и сјајне трупе и отворити важне теме које анализирају савремено друштво.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић честитао је јубилеј фестивалу, истакавши да га традиција чини једним од пет најзначајнијих европских фестивала игре. Према његовим речима, Београдски фестивал игре је светски бренд и „манифестација која је заштитни знак наше престонице, на коју је читава Србија поносна“.

Министарка културе Маја Гојковић је рекла да је њено министарство и ове године препознало значај и континуирано подржава манифестацију „која двадесет година нашу земљу чини међународном престоницом врхунске уметничке игре“.

Поред тога што је Београд захваљујући овом фестивалу постао важна станица у биографији афирмисаних уметника, он је и место где се са једнаком пажњом представљају млади аутори. Својим слоганом „Будућност на делу“, НИС указује на то да подстицање младих, талентованих људи на реализацију својих потенцијала спада у приоритетне циљеве ове компаније.

Захваљујући Београдском фестивалу игре, Србија је позорница на којој можемо да видимо светски признате ауторе, али и младе ствараоце у потрази за својим местом под уметничким небом. Партнерством са Београдским фестивалом игре, НИС жели да оснажи генерације које долазе. Подршка пројектима у области културе и подршка младима је значајан сегмент наше друштвене одговорности“, навела је Јелена Попара, директорка Функције за интерну ревизију у компанији НИС.

Директорка манифестације Аја Јунг рекла је да ће јубиларно 20. издање Београдског фестивала игре бити можда најузбудљивије до сада за посетиоце: „Имамо фантастичну селекцију, рекла бих да је можда храбрија у програмском смислу зато што доводи различите стилове.

Јунг је додала да публика и светска критика сматрају да је „ово јединствен фестивал који даје пресек светских комада са светске сцене када су у врху светског интересовања, што је само по себи огроман успех“.

Пре почетка главног програма, од 8-12. марта, музика и покрет у синергији са виртуелном технологијом доносе “Париски бал” у кореографији Бланке Ли, који брише границе између игре, филма, моде, архитектуре и технолошких достигнућа. Бал се одржава у Биоскопу Балкан, а свако извођење може да прати само десет гледалаца. Првог дана главног програма фестивала, 17. марта, у Опери Мадленианум наступиће холандска трупа Интроданас. Следећег дана публика ће на истом месту имати прилику да види њујоршку трупу Трајб. Разноврстан програм употпуниће познати италијански кореограф и извођач Микеле ди Стефано, а још неке од уметничких посластица су наступ Балета Торина и Холандског театра игре, као и многе друге.