НОВА ЕНЕРГИЈА... Милица Тодоровић

Разговор с поводом

Милица Тодоровић, секретарка Организације Црвеног крста  Панчево

ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ УВЕК НАЂУ СВОЈ ПУТ

• Црвени крст Панчево ће наставити са својим преданим хуманитарним радом у циљу заштите живота, здравља и поштовања људске личности

• Ана је дошла са својим деком и довела своју сестру Искру…

– Почетком јула преузела сам место секретарке Црвеног крста Панчево и тиме постала део малог панчевачког тима који предано, дуги низ година уназад, настоји да олакшава људску патњу, да помаже у случају несрећа ради спасавања угрожених живота и здравља суграђанки и суграђана или када су у стању потреба за социјалном заштитом и збрињавањем. То је  посао коме ћу посветити сву своју енергију како би наставили да унапређујемо нашу организацију и да се још више посветимо мисији око које смо и окупљени – каже за Старт 013 нова секретарка панчевачког Црвеног крста Милица Тодоровић, и као најважнији задатак ове организације у наредном периоду она наглашава њено превентивно деловање и просвећивање грађана у области здравствене и социјалне заштите и унапређења хуманитарних вредности друштва. Она подсећа да је Црвени крст хуманитарна, независна, непрофитна и  добровољна организација грађанки и грађана основана за територију града Панчева и да има положај организације која помаже органима града у хуманитарној области.

– Црвени крст Панчево је основан 1881. године, а панчевачка Теренска јединица „Др Јован Милановић“ има традицију постојања дугу  53 године и тиме је најстарија на Балкану. Основани смо за територију града Панчева као хуманитарна, независна, непрофитна и добровољна организација грађана, саставни  смо део  Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије. Као национално друштво, део смо Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, светске хуманитарне организације са  седиштем у Женеви, основане 1863. године.

Нашу теренску јединицу чине они ведри и вредни младићи и девојке у  препознатљивим црвеним  униформама са обележјем Црвеног крста, а које срећетe на многим догађајима у граду. Они посећују панчевачке школе са циљем да младима пренесу важне информације на тему превенције и сузбијања трговине људима, безбедности и заштите деце на интернету, да им приближе хумане вредности засноване, пре свега, на солидарности међу свим људима  без обзира на различитости по било ком основу.  И оно, што је веома значајно, да их позову да им се прикључе у волонтерском раду. Тиме стварају непроцењиву вредност за друштво, дају свој индиректан, али неопходан допринос изградњи правног и трајног мира у свету – напомиње наша саговорница и наглашава да је идеал Црвеног крста да окупи све људе и народе на планети, различите по много чему, али одлучне у једном, а то је хуманитарни рад у сврху мира. То је, каже секретарка Тодоровић, могуће уколико се поштују седам основних принципа који су суштина Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

АНА И ИСКРА

   На крају разговора наша саговорница је искористила прилику да, у име свих, поздрави малу Ану која је пре неки дан  дошла са својим деком у Црвени крст у Панчеву, довела своју сестру Искру и учланила је  у  ову организацију: – Сада смо богатији за још једну чланицу и срећни јер младе генерације настављају неговање традиције Црвеног крста. То свима нама говори да  праве вредности увек нађу свој пут и добар правац.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево