ИДЕЈНИ ТВОРАЦ И... Јелка Ђорђевић

Представљамо…

Удружење „Веште руке“ из Панчева – две године после оснивања

ПОВРАТАК ДОМАЋИНСТВА У НАСТАВУ, АЛИ И…

• Циљ Удружења је да се промовише народна култура, традиција и рукотворине народа који живе на територији града Панчева

Удружење „Веште руке“ основано је на иницијативу Јелке Ђорђевић, њеног сина и његове другарице, дана 9. маја 2016. године, као удружење које има за циљ да очува и негује народну културу, традицију и старе занате кроз израду рукотворина, организовањем и учествовањем у културним манифестацијама у целој земљи, као и реализовањем едукативних семинара и пројеката.

Први пројекат по којем је Удружење постало препознатљиво, како на локалном тако и на националном нивоу, јесте пројекат „Домаћинство у настави“. Идеја за овај пројекат је проистекла из предмета „Домаћинство“, који је био обавезан предмет у систему основног образовања дуги низ година. Жеља Удружења је да пројектом „Домаћинство у настави“ подигне свест о темама које су се раније обрађивале у школама широм Србије и да кроз израду рукотворина од различитих материјала, а које свако домаћинство поседује, подстакне младе да стварају, али и да развијају свест о екологији и заштити животне средине. Овај пројекат је започет школске 2016/17 године у неколико основних школа са територије града Панчева, а реализација је настављена и у школској 2017/18. години.

КАКВА ПЕРСПЕКТИВА… и масовност и младост и ентузијазам

Са циљем да се промовише народна култура, традиција и рукотворине народа који живе на територији града Панчева, Удружење је 2017. године организовало манифестацију „Пролећни дани“, прву манифестацију у МЗ „Стрелиште“. Своје рукотворине су представила удружења грађана и појединци у ОШ „Мирослав Антић — Мика“. Највећи број излагача је био са територије града Панчева, али своје место на манифестацији су пронашла удружења и из општине Ковачица, Ковин и из града Београда. Сви излагачи су се надметали у категорији за најлепше украшен штанд, а они највештији су се борили за прво место у прављењу укусних посластица од јагода. Међу излагачима су се нашли и ученици који похађају часове пројекта „Домаћинство у настави“, који су свим присутнима представили своје радове. Захваљујући већнику за културу и омладину града Панчева Немањи Ротару, удружење је након манифестације реализовало једнодневну екскурзију за сву децу која су учествовала на манифестацији.

Пројекат „Од лековитог биља до успеха“ је суфинансиран на конкурсу града Панчева за суфинансирање пројеката из области пољопривреде и руралног развоја за 2017. годину. Пројекат је имао за циљ да подстакне производњу и прераду лековитог биља у оквиру сеоског газдинства у сеоској средини, кроз едукацију учесница — 15 незапослених жена које живе у Банатском Брестовцу. Идеја је да учеснице своје стечено знање о лековитом биљу (производњи, преради) примене у пракси и да се на тај начин подстакне повећање капацитета за производњу и прераду лековитог биља, чиме би се побољшао економски статус учесница, али и економски параметри локалне средине. а подржало га је Друштво за помоћ МНРО града Панчева.

ТРАДИЦИЈА… са једне од бројних манифестација

Удружење „Веште руке“ је своје радове представило на многим манифестацијама широм Србије, међу којима се посебно истичу: Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини (Зрењанин 2016, Бачка Паланка 2017), Новогодишњи базар у Панчеву (2016, 2017), Изложба предузетничких вештина у граду (Кикинда 2017), Хуманитарни Змајев новогодишњи базар (2017), Штрудлијада (Долово, 2017), Сланинијада (Качарево 2018)…

Заједно са још 18 удружења са територије града Панчева, Удружење „Веште руке“ учествује и у раду Савета за родну равноправност града Панчева.

ТО ЈЕ ОНО ШТО… Јелка Ђорђевић са будућим „вештим рукама“

И ове године је Удружење почело са припремама за манифестацију „Пролећни дани“, која ће бити унапређена такмичењем за израду најлепше ручно везеног јастучета и најлепше ручно везене марамице (деца школског узраста). До сада се на конкурс пријавио велики број жена, а свој долазак као излагачи на манифестацији су потврдила многа удружења из различитих крајева Србије: Панчево, Ћићевац, Лапово, Алексинац, Корман, Иђош, Петровац на Млави, Фекетић, Петроварадин, Стара Моравица, Београд и др. Организатори се надају да ће у представљању града помоћи и Туристичка организација Панчева, с обзиром на чињеницу да је манифестација прерасла из локалне у националну манифестацију, а идеја је да у наредним годинама она постане и међународног карактера. Шетњом кроз град и вожњом катамараном, учесници из других градова који ће први пут у Панчеву бити, имали би прилику да упознају све лепоте које Панчево пружа.

Удружење очекуја да локална самоуправа препозна потенцијал ове манифестације и подржи је како би она касније постала нешто по чему ће Панчево бити препознатљиво у региону.

СиБ

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево