РЕКОРДНА 2017... Новица Јовановић

Бела Црква

Новица Јовановић, в.д. директора Туристичке организације општине Бела Црква

ЗНАМО КАКО СА ДАРОВИМА ПРИРОДЕ

• Број туриста, домаћих и страних, порастао је са 3.308 у 2016. на 4.804 у 2017. години • Укупан број ноћења у 2017. години износио је 18.845, што је више за преко 5.000 у односу на 2016. годину

– Туристичка организација општине Бела Црква од свог оснивања се труди да презентује туристичке потенцијале општине Бела Црква на најоптималнији начин. Циљ је, првенствено, промоција белоцркванских језера и река, као и разних манифестација, од којих је свакако најзначајнија „Белоцрквански карневал“, најстарији карневал у Србији, који је први пут одржан још пре 190 година – истиче Новица Јовановић, в.д. директора Туристичке организације општине Бела Црква.

Али да, ипак, пођемо од белоцркванских језера, логично.

– Белоцркванска језера чине скупину језера, број се временом повећава, али ми кажемо седам, која су настала експлоатацијом шљунка, која је започела још у првој половини прошлог века. Како је подлога после одређеног слоја земље, шљунковита и како су у близини две реке, Дунав и једина планинска река у Војводини, Нера. Језера су изразито бистра и тиркизно зелене боје. Нека од њих су уређена за купаче, рекреативце и спортисте, а остала су рај за оне који желе мир, а погодна су и за спортски риболов. У њиховој околини се налазе и три кампа, као и смештај пансионског и апартманског типа и домаћа радиност – каже наш саговорник.

Директора Јовановића питамо шта је то што би, сем језера, а што се природе тиче, посебно истакао?

-Поред поменуте планинске лепотице, реке Нере, на Дунаву, уз чије обале је смештена атрактивна Стара Паланка, ту је и мало рибарско насеље са неколико рибљих ресторана до којих се стиже редовном линијом за превоз путника и возила скелом, затим, река Караш, са својим слаповима, уређеном плажом и игралиштем, као и јединствени парк скулптура на отвореном, у близини места Јасеново – каже Јовановић, додајући да „неизоставно треба поменути и Делиблатску пешчару са својим резерватом „Лабудово окно“, као и Загајичка брда и Думачу, јединствени предео у Србији са својим лоптастим брежуљцима и удолинама између њих, а ту је и посебан угођај који пружа посебна ружа ветрова, настала мешањем струјања из Панонске низије, Подунавља и околних Карпата, а која белоцрквански ваздух чини посебно специфичним.“

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ… једно од седам белоцркванских језера

Број туриста (домаћих и страних) порастао је са 3.308 у 2016. на 4.804 у 2017. години. Укупан број ноћења у 2017. години износио је 18.845, што је више за преко 5.000 у односу на 2016. Порасла је и укупна дужина боравка, која сада износи просечно четири ноћења, што је директни резултат коришћења ваучера Републике Србије за субвенционисани одмор у Србији.

На основу повећаног броја ноћења, порасла је и уплата боравишне таксе, са 560.865 на 653.548 динара. Повећан је и број страних туриста – 378 странаца је посетило Белу Цркву у 2016. години, а прошле године било их је 865, који су остварили чак 3.939 ноћења, за хиљаду више него претходне године. Највише странаца долази из Румуније, Чешке, Словеније, Аустрије, Немачке, Македоније, Италије, Украјине и Француске.

(Старт 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква