ЧЕТВРТИ МАНДАТ... Сава Дивљаков

Школе јужног Баната

Сава Дивљаков, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пландиште

ОД ИГРАЧКЕ ДО РАЧУНАРА И ЧУВАРА ПРИРОДЕ

• Снагу наше школе чини 500 ученика, њихови родитељи или старатељи, као и 99 запослених – каже директор Дивљаков, који је ове године започео свој четврти мандат

Шетајући Пландиштем, у паузи између два посла, запала нам је у око изузетно лепа фасада једне зграде, али и амбијент поред и око ње. Да, то је Основна школа „Доситеј Обрадовић“, јединствена школа, која свој образовно-васпитни рад, сем у Пландишту, обавља у још пет насељених места у општини Пландиште: у Маргити, у Јерменовцима, у Барицама, у Великом Гају и у Купинику.

Није било проблема да успоставимо контакт са директором школе. Стара је то гарда.

Као професор географије запослио се у овој школи 1987. године, да би 2001. постао помоћник директора, а пет година касније и директор школе.

Наш саговорник је Сава Дивљаков, који је ове године започео свој четврти мандат на функцији директора ОШ „Доситеј Обрадовић“ у  Пландишту.

-Шта да вам кажем, снагу наше школе чини 500 ученика, њихови родитељи или старатељи, као и 99 запослених, који се свакодневно залажу да школа у што већој мери буде културно-образовни центар заједнице, као и место међусобног уважавања, и сличностима и у разликама, и увек са доследним поштовањем добро познатих правила понашања – каже директор Дивљаков, да се уз неговање васпитно-образовног рада, посебна пажња поклања безбедности ученика, као и уређењу и очувању школске средине.

Директор Дивљаков, као посебну и упечатљиву специфичност, али и предност ове школе, истиче чињеницу да се настава изводи на три језика, на српском, мађарском и румунском језику. У школи се изучавају и страни језици, и то: италијански, француски и немачки језик. –Ученици који наставу похађају на српском језику уче енглески и италијански, ђаци који наставу похађају на румунском језику, уче француски и енглески, док они ученици који наставу похађају на мађарском језику, уче немачки и енглески језик – каже наш саговорник.

Оно што смо још интересантног сазнали из разговора са директором Дивљаковим, то је да ученици нижих разреда за изборне предмете имају народну традицију, „од играчке до рачунара и чувара природе“, док ученици виших разреда могу да бирају између хора и оркестра, или између цртања, сликања или вајања, а ту је и могућност избора између домаћинства и чувара природе или информатике и рачунарства.

-У матичној школи, у Пландишту, ради 15 секција у којима је активна већина ученика, а међу најуспешнијима су спортске секције, посебно кошарка, одбојка и мали фудбал, што не ретко потврђују освајањем одличја на разним турнирима, укључујући и оне на републичком нивоу – истиче директор Дивљаков.

Сем на спортским сусретима, ученици ове школе постизали су сјајне резултате и на републичким такмичењима из познавања српског, мађарског  и енглеског језика,  географије, историје и биологије, затим,  у рецитовању, као и на такмичењима које организује Црвени крст Србије.

С. Батало

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.