ТРИ ГРАЦИЈЕ... Марина Петрик, Катарина Карлечик и Ана Жолнај Барца (Фото: Старт 013)

Ковачица

Посетили смо  68. уметнички салон  „Ковачички октобар“

АНА СЕ ПОНОСИ МАРИНОМ И КАТАРИНОМ

• Галерија наивне уметности током године има преко 20 хиљада посетилаца, углавном странаца
• И настарија, Катарина, и најмлађа чланица Галерије, Марина, увек су спремне да се укључе у активности ове установе

У организацији Галерије наивне уметости, током октобра је у Ковачици одржан  68. по реду „Ковачички октобар“, један од најстаријих уметничких салона (осам година  старији од Београдског) који има веома дугу традицију, још из 1952. године, када је ова манифестација одржана по први пут. И ове године ова манифестација је привукла пажњу познавалаца и љубитеља наивног сликарства,  каже директорка Галерије наивне уметности Ана Жолнај Барца, која наводи да о томе довољно говори чињеница да је на отварању овог салона било преко хиљаду посетилаца, што је за средину попут Ковачице упечатљива посета.

ЗАШТИТНИ ЗНАК… Ана Жолнај Барца, директорка Галерије
  • Поносни смо да смо овог 5. октобра отворили 68. салон слика „Ковачички октобар“ на  коме учествује 27 савремених сликара, чланова  Галерије, као и родоначелници наиве, попут Зузане Халупове, Мартина Јонаша, Јана Гараја и многих других. Велики број посетилаца међу којима су били сви они заслужни за одржање наиве до данас, представници републичких и покрајинских власти, као и локалне самоправе – каже Жолнај Барца и оцењује да је због ове манифестације Ковачица постала „центар света“ јужног Баната коју, током године обиђе око 20 хиљада посетилаца, од којих је око 80 посто странаца. Међу њима су најбројнији они који стижу са крузера током три дана викенда и за које се тада у Галерији огранизује перформанс и традиционално послужење специјалитетима а који посећују и Спомен кућу Мартина Јонаша, која постоји и ради у оквиру Галерије. Ови гости се касније често јављају и говоре о својим утисцима о Ковачици.
НАЈСТАРИЈА… Катарина Карлечик и њене слике

Оно што је сада актуелно јесте најава да ће се у Ковачици отворити Музеј наивне уметности и ту иницијативу наша саговорница и те како поздравља, наводећи да   Галерија данас има 27 чланова и да сваки једном годишње поклони по једну своју слику, чиме се ствара озбиљна колекција слика за које ова установа нема адекватан простор за њихово чување. И сваки од великог броја уметника из целог света који посећују ову галерију и њену поткровље обично остави по неко своје дело.

Галерија наивне уметности је током „Ковачичког октобра“, поред изложбе слика савремених  сликара, организовала и бројне друге манифестације. Како нам је рекла директорка ове установе, у поткровљу Галерије била је организована изложба слика уметника из Драгачева са којима постоји одлична сарадња. Она додаје да наивци из Ковачице током Сабора у Гучи гостују тамо и сликају, а да је круна сарадње слика „Сабор у Гучи очима сликара из Ковачице“ која је поклоњена Музеју трубе у Драгачеву. Поред тога, организована је и изложба радова најмлађих сликара, изложба „чистог срца и душе“ као и изложба старих словачких инструмената.

НАЈМЛАЂА… Марина Петрик поред својих слика

Галерија наивне уметности из Ковачице данас има 27 чланова, а ми смо имали прилику да разговарамо са једном од, по раду у овој установи, најстаријих, као и са најмлађом чланицом овог ковачичког културног бренда.

  • Моје интересовање за сликање сеже до предшколског доба, али сам озбиљније почела да се њиме бавим када сам као петнаестогодишња девојчица дошла у школу сликања коју је држао Мартин Јонаш. Тада су дошли и новинари из Београда, који су се заинтересовали за мене тако да су ме после неколико дана снимали за Филмски журнал. Касније сам у Београду, где сам радила, уписала школу сликања на којој сам провела четири године – каже Катарина Карлечик, најстарија активна чланица Галерије, која сама каже да и данас слика и то свакодневно, али признаје да не зна колико слика је до сада, за ових шест деценија рада насликала. За Катарину, директорка Галерије Ана Жолнај Барца каже да је једна од највреднијих чланица, која никад не одбија учешће у некој од бројних активности Галерије.  По томе јој је слична и Марина Петрик, по стажу најмлађа чланица Галерије, која је такође активна и спремна на рад. Како нам је Марина сама рекла, прву слику на платну урадила је 1999. године, али да се сликањем активно бави од 2013. године.

  • Волим наш фолклор, ношње, на сликама су ми црквени и свадбени обичаји, као и боје наших сукања чести мотиви, а радим и пејзаже. До сада сам урадила око стотину слика, и малих и великих формата – каже Марина Петрик, која је била део групе уметника која је урадила слику великог формата „Моја Ковачица“.

И. Владан

Фото:Старт 013