ОПТИМИСТИЧКИ... Виолета Симић, председница општине, образлаже буџет за 2021. годину (Фото: еВршац)

Бела Црква

Одржана, последња седница Скупштине општине Бела Црква у 2020. години

ИНВЕСТИЦИЈЕ У 2021. ЗА 2,5 ПУТА ВЕЋЕ НЕГО У 2020.

• За 2021. годину планиран је буџет у износу од 507 милиона динара, а када се на то додају и наменски трансфери са виших нивоа власти, приходи осталих буџетских корисника и пренета средства из претходне године, пројектовани буџет за 2021. годину износи 598 милиона динара

На 4. седници Скупштине општине Бела Црква, којој је председавао Марјан Алексић, председник СО, најпре је усвојен Извештај о извршењу буџета за 2020. за период јануар – септембар, а потом и одлука о његовом другом ребалансу у овој години.

Онда је уследила и најважнија тачка 4. седнице, а то је разматрање и усвајање Одлуке о буџету Општине Бела Црква за 2021. годину, који је  за предстојећу 2021. годину планиран је у износу од 507 милиона динара, а када се на то додају и наменски трансфери са виших нивоа власти, приходи осталих буџетских корисника и пренета средства из претходне године, пројектовани буџет за 2021. годину износиће 598 милиона динара.

Одборницима је нови буџет образложила Виолета Симић, председница Општине Бела Црква.

-Буџет за 2021. годину планиран је конзервативном методом, што значи да смо приходе планирали минимално, а расходе максимално. Редовне програме одржавања спровешћемо у досадашњем обиму, и за то намењено око 50 милиона динара. Субвенционисаћемо ЈКП „Белоцрквански комуналац“ са 5,5 милиона динара, с тим што ћемо добар део послова од подизвођача преусмерити на наше комунално предузеће, како би га оснажили. Из уштеда које смо остварили, финансираћемо програме у култури и спорту, од којих је најзначајнији пројекат реконструкције Народног музеја у Белој Цркви, чиме ћемо му вратити сјај најстаријег музеја у Војводини – истакла  је председница Симић, која је посебно напоменула да је за инвестиције у наредној години планирано два и по пута више средстава него ове, 2020. године, не рачунајући средства са виших нивоа власти.

-Од планираних инвестиција истакла бих реконструкцију Главне улице у Белој Цркви, пројектовање и изградњу три капеле у насељеним местима Врачев Гај, Дупљаја и Кусић, реконструкцију крова на сали у Јасенову, пројекат изградње Улице Валерија Докне у Гребенцу, пројекат изведеног стања канализације у Крушчици, пројекат водоснабдевања за насељено место Калуђерово и асфалтирање три улице у дужини од једног километра у Дупљаји, Кусићу и Јасенову. Буџет ће по први пут бити објављен на нашем сајту, тако да ће сви грађани имати увид у планиране активности, напоменула је председница општине.

Одборници су усвојили и План развоја општине Бела Црква за 2021-2028. годину, као и одлуку о додељивању искључивог права јавним предузећима којима је оснивач општина Бела Црква за обављање делатности пружања услуга на које се Закон о јавним набавкама не примењује, а усвојени су и узвештаји о раду за 2019. годину предузећа и установа чији је оснивач Општина Бела Црква.

Пошто је ово била последња седница у овој години, Марјан Алексић, председник Скупштине општине, захвалио је одборницима на конструктивном и ефикасном раду, истичући да је „ово била изузетно битна седница, јер су се на дневном реду нашли предлози одлука о развоју наше општине“.

-Најбитнија тачка је била буџет за 2021. годину, који је усвојен једногласно, гласовима свих 27 присутних одборника. Поред тога, истакао бих и усвајање Плана развоја општине Бела Црква у периоду 2021-2028. године и позвао бих све наше суграђане да се упознају са овим одлукама на званичном сајту општине Бела Црква, где ће и убудуће моћи да прате рад локалног парламента на најбољи могући начин, рекао је Алексић.

(Према: еВршац)

Пројекат „Општина Бела Црква – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Бела Црква.