БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ... Драгана Купрешанин и Миленко Чучковић са члановима Клуба

Панчево

Драгана Купрешанин, заменица градоначелника и Миленко Чучковић, члан ГВ, посетили Клуб за одрасла и стара лица у Улици Јосифа Маринковића

ЦИЉ ЈЕ ПРЕВЕНТИВА ЗДРАВОГ СТАРЕЊА

• Град Панчево определио је средства у износу од 2,5 милиона динара ребалансом буџета, како би се санирали и адаптирали сва три клуба на територији града, како би боравак наших најстаријих суграђана у њима био што пријатнији – истакла је Драгана Купрешанин

 

  У складу са реализацијом одговорне социјалне политике, у свим њеним сферама, Драгана Купрешанин, заменица градоначелника Панчева и Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, посетили су Клуб за одрасла и стара лица у Улици Јосифа Маринковића, један од три таква клуба која постоје у граду Панчеву.

Ево шта је, том приликом изјавила Драгана Купрешанин, након разговора са корисницима клупских услуга у Улици Јосифа Маринковића:

Посетили смо један од клубова на територији града Панчева, како бисмо обишли кориснике, упознали се са њиховим активностима, уверили се у квалитет услуге која се овде пружа, али и да сагледамо потребе за неко будуће деловање. Клубови за одрасла и стара лица на територији нашег града дуги низ година организују бројне програме за своје кориснике. Превентива здравог старења се обавља кроз организовање културно-забавног и рекреативног програма, где је акценат на активностима, едукацији и партиципацији у друштвеном животу. У оквиру клубова за одрасла и стара лица корисници се организују кроз секцијски рад. Тако данас имамо активних 10 секција, као што су ликовна, музичка, фолклорна. Поред секција, клубови организују за своје кориснике излете, изложбе слика, књижевне вечери, концерте и сличне активности. Оно што је веома битно и што смо се ми овде на лицу места и уверили, да се приликом организовања ових активности примењују све епидемиолошке мере. Ми смо у неком претходном периоду обилазили клубове на територији града, разговарали са запосленима и утврдили шта је то што недостаје како би се квалитет услуге у клубовима повећао. Из тог разлога је Град Панчево определио средства у износу од 2,5 милиона динара ребалансом буџета, како би се санирали и адаптирали сви клубови на територији града, и овај у коме се данас налазимо, али и преостала два клуба, како би боравак наших старијих суграђана био што пријатнији.

Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавање и социјалне политике, рекао је да Град води рачуна о најстаријим суграђанима, истичући посебно улугу „Помоћ у кући“, где 16 геронтодомаћица свакодневно обилази око 70 корисника.

Осим тога, овде је предвиђен и програм Народне кухиње, као и пензионерски оброк о којем смо причали, а то је да свако ко је заинтересован за тај оброк, може да се јави Центру за социјални рад. Цена тог оброка је 160 динара, с тим што Град субвенционише тај износ, тако да он може бити умањен у зависности од висине пензије. За оне све најздравије, а старије пензионере имамо организован секцијски рад, а ми смо као Град обрезбедили средства и за ликовну секцију, коју смо имали ове године и на Дивчибарима, као и одређена учествовања на Олимпијади трећег доба, где они учествују у спортским активностима и показују рад којим се баве у оквиру клубова. У оквиру средстава која су намењена за клубове у овој години, највећа средства ћемо уложити у реновирање клуба у Улици Максима Горког, а то је заправо наша Народна кухиња, истакао је Чучковић.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево