НАСТАВАК САРАДЊЕ... са састанка у згради Општинске управе

Бела Црква

Посета амбасадора Руске Федерације, поводом 100 година…

БЕЛИ РУСИ“ У БЕЛОЈ ЦРКВИ

· Изразио бих захвалност локалном руководству на очувању културе сећања у Белој Цркви – напоменуо је амбасадор Александар Боцан – Харченко, а поводом стогодишњице од првих долазака руских емигранта у Белу Цркву након Октобарске револуције

Прво ослобођено место у Србији у Другом светском рату била је Бела Црква, у коју су црвеноармејци ушли 1. октобра 1944. године.

Исто тако, једно од првих уточишта руске емиграције након Октобарске револуције била је, такође, Бела Црква. Те, 1921. године, почело је прво досељавање „белих Руса“ у Белу Цркву, да би наредних неколико година у овом јужнобанатском месту свој нови дом нашло преко 2.500 симпатизера белогардејаца. Они су ту оформили Кадетски корпус, школу за кадете, као и Маријански донски институт, у којом се школовало око 1000 девојака, али и своју цркву (1931), а потом и гробље.

Тим поводом, Белу Цркву је посетио амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан – Харченко, кога су дочекали начелница Јужнобанатског управног округа Марина Томан, председница Општине Бела Црква Виолета Симић, председник Скупштине општине Марјан Алексић и други локални функционери.

Главна тема разговора са највишим руководством Општине Бела Црква била је даљи развој сарадње, са посебним освртом на њен културни и хуманитарни аспект.

Потом је амбасадор Руске Федерације посетио Народни музеј, где је отворио изложбу „Бела мати“, посвећену управо стогодишњици доласка руских емиграната у Белу Цркву. У овом музеју налази се 130 разних предмета који подсећају на руске емигранте, било да су они донети из Русије или су из периода Краљевине СХС и Краљевине Југославије.

Култура сећања је изражена овде у Белој Цркви и то је једна црта која обележава нашу билатералну сарадњу, што није случај са многим другим земљама, било да је реч о историји, нашој борби у Првом и Другом светском рату, тешким временима кроз које смо заједнички прошли. Култура сећања је веома важна и у току периоду од 1920. до 1944. године и обележава нашу сарадњи и помоћ, када су Србија и Бела Црква биле пребивалиште руских емиграната и кадетских корпуса“ – рекао је Боцан-Харченко на отварању изложбе.

СПОМЕНИК… амбасадор одаје почаст руским емигрантима

Виолета Симић, председница општине, истичући да је посета амбасадора Александра Боцан-Харченка велику част и посебан дан за све Белоцркване, је рекла и ово:

Прошло је стотину година од доласка Руса у Белу Цркву. Њихово учешће у нашем животу, наша заједничка борба кроз коју смо прошли, тешки дани антифашизма, а и у овом савременом добу – помоћ коју смо добили од Русије у борби против пандемије, за нас су од великог значаја. Захваљујем се његовој екселенцији амбасадору Александру Боцан-Харченку што нас је посетио и очекујем да ћемо успети да сачувамо нашу заједничку традицију коју баштинимо на овим просторима“ – нагласила је Симић.

Након што је, у друштву са домаћинима, посетио је руску цркву (Храм Светог Јована Богослова), руско гробље, касарну у којој је био смештен Кадетски корпус, зграду Маријанског донског института, као и „Меморијалну кадетску собу“, у кући породице Валентине и Владимира Кастељанова, руски амбасадор је изјавио:

Изразио бих захвалност локалном руководству на очувању културе сећања у Белој Цркви. Имали смо и тужних тренутака, јер се ради о трагедији и тешкој историји руског народа, руских интелектуалаца, руских војника и официра који су били приморани да дођу овде и хвала Србији што им је постала друга кућа. Сећање на ову трагедију је, пре свега, веома важно за нас, за Русију сада, с обзиром да чувамо јединство руског народа, да превазиђемо до краја поделе које су биле. И из тог разлога захвалност Белој Цркви јер она даје свој допринос у решавању овог великог задатка“ – рекао је Александар Боцан-Харченко, на крају своје посете Белој Цркви.                                                       

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.