СЛИКА ГОВОРИ... свака фотографија носи у себи специфичну причу

Нови Сад

Дан заштите природе у НИС-у обележен изложбом фотографија о природи Војводине

ПОРУКА: БРИНИ СЕ О ПРИРОДИ

• Циљ изложбе – едукација јавности о значају очувања животне средине за будуће генерације

ПОВОДОМ 11. априла, Дана заштите природе, у Пословном центру НИС-а у Новом Саду свечано је отворена изложба врхунских фотографија о природи Војводине. Изложбу је у сарадњи са НИС-ом припремио Покрајински завод за заштиту природе – установа која је посвећена заштити природе и природних добара на простору Аутономне покрајине Војводина.

    Циљ ове јединствене изложбе под називом „Природа Војводине“ је едукација јавности о значају очувања животне средине за будуће генерације, као и упознавање са лепотом и разноврсношћу природе која нас окружује.

    На изложби  је представљено 40 фотографија девет изванредних фотографа, стручњака и љубитеља природе. У ове фотографије је уложено пуно знања, стрпљења, квалитетне фотографске технике, а посебно љубави. Свака фотографија носи специфичну причу, али и жељу да се природа сачува за будуће генерације. Поред Јожефа Гергеља, аутори фотографија су: Јарослав Пап, Јован ЛакатошКатарина ПауновићГеза ФаркашПредраг КостинДрагиша СавићВладимир Добретић и  Дарко Тимотић.

   На отварању изложбе су говорили: Улрих Пебал, директор Функције за HSE у НИС-у, Бранкица Табак, подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, др Биљана Пањковић, директор Покрајинског завода за заштиту природе и Јожеш Гергељ, један од аутора фотографија.

    Изложба је део заједничке кампање  НИС-а и Покрајинског завода за заштиту природе под називом „Брини се о природи“ у оквиру које је организована и пројекција документарног филма  „Река живота-Дунав“, аутора  др Оливера Фојкара,  о заштићеним природним добрима дуж Дунава у Србији. Такође, на одабраним бензинским станицама НИС-а у Војводини, возачима се деле лифлети са основним информацијама о заштићеним  природним добрима у Војводини и препорукама за понашање посетилаца у циљу очувања ових бисера природе.

    Поштовање принципа одрживог развоја у НИС-у подразумева суштинску бригу о заштити животне сре­дине кроз реализацију различитих пројеката усмерених на строго  поштовање највиших еколошких стандарда, ефикасно и одговорно коришћење расположивих ресурса, повећање енергетске ефикасности и употребу обновљивих извора енергије.  Активности и резултати НИС-а у домену заштите животне средине стално се унапређују са циљем развоја еколошке свести појединаца и читаве заједнице.