ПО ПЛАНУ... директор Бранко Куриљ са радницима који уређују дворишну фасаду

Јубилеји

Пет деценија успешног рада СОШО “Мара Мандић” из Панчева

ПОСАО У ОВАКВОЈ УСТАНОВИ ЈЕ СВЕТИЊА

• Школа за основно и средње образовање “Мара Мандић” ове године обележава пола века свог рада • За пет деценија развила се у једну од најбољих школа овог типа у Србији, за шта је највише заслужан стручан и изузетно мотивисан колектив • Изузетна сарадња са градским властима, подстрек за нове изазове – каже Бранко Куриљ, директор школе

ШКОЛА за основно и средње образовање “Мара Мандић”, као самостална установа са радом је започела 1967. године. Новоформирана школска установа тада је имала пет одељења и 79 редовних ученика, о којим је су бринули четири стручна педагога. Услови за рад су били лоши, просторије нису биле прилагођене деци са посебним потребама, а наставна средства су се сводила на понеку карту и слику. Девет година касније, 1976. године, она постаје и средња школа.  Данас, то је школа  која спада међу најбоље у Србији, када је реч о оваквом типу просветних установа, а којих у Србији има око четрдесет.

    Наш домаћин је Бранко Куриљ, директор школе, који се на тој функцији налази десет година, и за то време на годишњем одмору био је укупно 15 дана, и то због здравствених проблема. Све вам је јасно, уважени читаоче или читатељко!

Ево шта он каже, за почетак нашег разговора:

  – По броју ученика и запослених, ми смо на четвртом месту, али када је у питању наш рад и наши резултати, лично мислим да смо најбољи. А за то је најзаслужнији колектив школе који највише чине стручни, млади људи који не жале своје време ни труд у раду са децом. Ово је вредан колектив и када видимо да је неко препознао наш труд, добијемо полет да још боље радимо. Морам рећи да је посао просветног радника тежак и одговоран, а да је посао у оваквој школи  светиња. Деца су најбоље судије и осете ту топлину и љубав према послу код наставника. Зато наши наставници морају бити додатно наоружани вољом, знањем и стрпљењем – напомиње директор Куриљ. Како каже, ова школа данас има 80 запослених и 195 ученика у основном и средњем образовању, мада је на крају прошле школске године тај број био чак 216 ученика. Они долазе из Панчева и насељених места са територије града, као и из других суседних општина, попут Ковачице, Ковина, Опова, Алибунара, Падине… У оквиру школе функционишу и три издвојена одељења, која раде при редовним школама у Долову, Јабуци и Качареву, а које сваке године похађа двадесетак ученика.

УСПЕСИ

Ученици “Маре Мандић” већ годинама постижу завидне резултате на такмичењима, како оним спортским, тако и на стручним. У стоном тенису су тако већ четири године прваци Србије, а са овогодишње Специјалне олимпијаде, у Панчево је стигло шест медаља. И када је реч о такмичењима у стручној оспособљености, резултати су такође одлични: прошле године цвећари и лимари  освојили су прва места, док су текстилци заузели друго и треће место.

Ове године ће „Марина школа“ бити и домаћин надметању цвећара, а такође од ове школске године ученици ове школе ће се такмичити и у техничком образовању, и то у канкуренцији ученика редовних школа који раде по Индивидуалном образовном програму 2, где се такође очекују добри резултати.

 „Својим добрим резултатима, који нису случајни, ми враћамо Панчеву све оно што је град урадио за нас“, наглашава директор Куриљ.

     Поред образовања, Школа “Мара Мандић” има и своју социјалну делатност, коју чини збрињавање особа са посебним потребама, и то у Дневном боравку “Невен”, који тренутно има 46 полазника. Ту функционише група састављена од деце са целебралном парализом и деце са комбинованим сметњама, узраста до шест година, као и група корисника старијих од 18 година, којих тренутно има двадесет и троје. Како је ова група већа него што би требало да буде, Школа у сарадњи са градским властима има идеју да се она подели у две старосне групе, али се та идеја, због немогућности новог запошљавања, веома споро остварује.

НАЈСАВРЕМЕНИЈА ОПРЕМА… логопед Миљана Мириловић у кабинету за логопедију

   – И у овоме, као и у свему што радимо, имамо разумевање градских власти. Већник задужен за социјална питања, Миленко Чучковић, редовно посећује наш дневни боравак и ту нам доста помаже. Градоначелник Саша Павлов је први градоначелник који је посетио нашу школу од када сам ја директор и тада је показао озбиљну заинтересованост за наше проблеме и начине на који Град може да нам помогне. Недавно је као градоначелник, примио и нашу децу из Спортског клуба “Кликер”, који води наш колега Миодраг Максимовић, а која су са Специјалне олимпијаде одржане у Аустрији донела шест медаља – каже директор Куриљ и додаје да је тада градоначелник обећао да ће град помоћи око фискултурне сале која би у многоме олакшала рад и са ученицима у школовању, али и деци из ове школе која се баве спортом.

   А управо недостатак простора, па и фискултирне сале,  представља највећи проблем са којим се школа “Мара Мандић” данас суочава. По речима директора, ова школа има завидну опрему и она не представља толики проблем, колико је то недостатак простора. Кроз пројекте опрема се може набавити, али где је онда сместити, то јесте озбиљан проблем. Уз помоћ градских власти пре неког времена је реконструисан један неусловни објекат у дворишту школе, тако да сада нема потребе да се импровизује у настави и да се учионице претварају у трпезарију, како је то до тада рађено.

ЗАПОШЉАВАЊЕ

Да ученици ове школе нису добри само у свом школовању или такмичењима, показује и то да се један број њих, после практичне наставе код предузетника често и запошљавају код њих. Тако је било са лимарима у лимарским радионицама “Марковић” и “Лукић”, као и цвећара у панчевачком “Зеленилу”. И у “Графосу” су радиле две бивше ученице ове школе. Кроз пројекат локалне самоуправе, две ученице ове школе, најбоље у генерацији, добиће ускоро посао у панчевачком Дому здравља.

   Али, ипак, да би школа још боље функционисала потребно јој је још од 400 до 600 квадрата простора, каже директор. Он подсећа да у просторијама Дневног боравка “Невен” свакодневно ради седам одељења и оцењује да Школа не би могла нормално да ради да се не користе и тај простор. А како Школа тежи да раздвоји образовање од своје социјалне делатности, потребан је нов простор за рад ових одељења. Куриљ се враћа на идеју да се могао искористи простор садашњег архива Дома здравља, из којег би се та архивска грађа могла изместити, а Школа би тај простор, који је ту у непосредној близини, кроз пројекте, могла уредити у складу са својим потребама. Простор је основ за све друго, понавља директор, постоји опрема, кадар који је стручан, све се може урадити кроз пројекте, али не без нових просторија.

СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА… шест медаља из Аустрије стигло је у Панчево

    А када је реч о опреми која у раду школе оваквог типа игра значајну улогу, Куриљ каже да је она на завидном нивоу. – Ми смо једна од ретких школа која има четири интерактивне табле. Недавно смо добили и ту четврту таблу, која је покретна, тако да ће  моћи да је користе деца у различитим учионицама, што је веома значајно у образовању оваквог типа. Тренутно се ради на просторији у коју ће бити смештена сензорна соба, вредана 11000 евра, што је донација Фондације принцезе Катарине Карађорђевић. То је терапијска соба, коју ће бесплатно моћи да користе сва деца са дијагностикованим сметњама, којима она може помоћи. Поред тога, једина смо школа која има ксафу и логопедски сет, уређај који је намењен за рад логопеда са децом која имају више недостатака у говору- објашњава наш саговорник. Како он каже, сва та опрема је највише заслуга тимова који се у школи баве прављењем пројеката који се готово увек покажу успешним и тако омогућавају набавку опреме неопходне за рад овакве школе.

    Како Школу “Мара Мандић” 19. маја очекује обележавање значајног јубилеја, 50 година постојања, директор Куриљ каже да је планирана прослава на коју ће бити позвани и колеге, сарадници Школе, као и сви донатори без којих обележавање овог јубилеја не би било могуће, бар на начин на који ће то бити реализовано.

ПОМОЋ

 Наставници школе “Мара Мандић” доста помажу својим колегама у редовним школама у њиховом раду са децом која по програму инклузије, похађају редовне основне школе. Тако је за само три године пет наставника ове школе одрадило једанаест хиљада часова помоћи другима, што је за сваку похвалу. И данас таква помоћ се пружа тим школама у раду са преко стотину ученика и све то и даље доноси веома добре резултате. Ради се и са четворо деце на кућној настави,  које наставници посећују у њиховим кућама.

Директор Куриљ оцењује да се увидело да се не може са свом децом са посебним потребама радити под инклузијом и да се у нацрту нових законских решења школе за овакву децу препознају као неопходне просветне установе.

    Школа, уз свесрдну помоћ “Графоса”, спрема и монографију која ће се позабавити са првих пет деценија рада Школе и свим оним што је током тог времена урађено, а која ће на прослави, уз захвалнице бити додељена свим пријатељима ове установе. Директор је захвалан свим донторима,  наглашавајући да се није надао тако добром одзиву, чак и од предузећа која се и сама боре за своју егзистенцију.

    У овој години јубилеја, Школа ће из сопствених средстава уредити део фасаде у дворишту и један део на улици где ће бити и урађен мурал са ликом дечијег песника из Панчева Саше Божовића, великог пријатеља ове установе који је прерано преминуо пре четири године, а који је небројено пута своје песме рецитовао, управо ученицима СОШО “Мара Мандић”.

И. Б.