ЈЕДИНА У СРБИЈИ... Драгана Митровић са ауторком изложбе у јединој апотеци у Србији која је је део музејског простора

Вршац

Поново активирана  „Апотека на степеницама“, споменик културе од великог значаја

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗЛОЖБА, А ТЕК СТЕПЕНИЦЕ…

• Изложбу је отворила Драгана Митровић, градоначелница, истичући да ће „Град Вршац наставити да баштини своју културу, традицију и лепоте с којима располаже“

У депандансу Градског музеја „Апотеци на степеницама“, данас је градоначелница Вршца Драгана Митровић отворила изложбу са симболичким називом „Историја фармације – од биљке до таблете“, чија је ауторка Љиљана Бакић, уметница и музејска саветница.

На изложби су представљени предмети из историје здравствене културе. Збирка је комплексна и садржи неколико целина:  библиотечку, архивску и предмете. Збирка се током година увећавала и данас се увећава путем поклона појединачних предмета, књига или архивског материјала или целокупних заоставштина фармацеута, који су на тај начин желели да се трајно сачува све оно што може допринети проучавању историје фармације. По значају представља изузетно важну збирку преко које се непосредним детаљним изучавањем и презентацијом резултата може прецизно утврдити и сагледати развој фармације на простору Војводине и шире.
„Велико нам је задовољство што смо за посетиоце поново отворили врата једне од најстаријих и најрепрезентативнијих зграда у Вршцу. „Апотека на степеницама“ краси наш град још од средине 18. века, а већ деценијама је споменик културе од великог значаја и једно од места које је незаобилазно у обиласку нашег града. Отварањем данашње изложбе показујемо и дугу фармацеутску традицију у нашем граду, али и побољшавамо културну и туристичку понуду за све становнике и туристе у Вршцу. Град Вршац наставиће да баштини своју културу, традицију и лепоте које има. Желимо да нашим суграђанима, али и свим посетиоцима, учинимо доступне све наше знаменитости, а поновно отварање „Апотеке на степеницама“ само је први корак у томе.“  изјавила је приликом отварања изложбе, градоначелница Вршца Драгана Митровић.

„У Вршцу, традиција апотекарства дуга је више од два века. Наша „Апотека на степеницама” са очуваном фармацеутском збирком и мобилијаром од 18. до половине 20. века, на оригиналној адреси, је данас једина на подручју Србије која се налази у музејском простору. Од велике важности је да се ова колекција сачува од заборава и остави генерацијама Вршчана које долазе.“ изјавила је ауторка изложбе, музејски саветник Љиљана Бакић.
Отварањем ове изложбе, депанданс Градског музеја „Апотека на степеницама“ ће поново почети са редовним радом, а врата за све посетиоце биће отворена сваким даном, осим уторка, од 12 до 18 часова, са  улазницама које ће се продавати по симболичној цени од 100 динара.