Кусић

Кад се добра дела не заборављају

МАЛО СЕЛО ВЕЛИКОГ СРЦА

• Пре 44 године хрватско село Доња Велешња помогла је поплављени српски Кусић у општини Бела Црква, а онда…

Старији мештани Кусића памте 1976. годину када је њихово село задесила природна непогода. Излила се  Нера  и поплавила половину села. Прва помоћ, на не баш мало изнанађење,  стигла је из Доње Велешње, села из Хрватске, које је после 44 године  погодио снажан земљотрес.

А онда су се добри људи Кусића сетили тог геста мештана из Доње Велешње од пре 44 године и предузелу активности да покажу да се добри гестови не заборављају, ма одакле долазили.

Тако је КУД „Вукомир Видић – Уча“ Кусић покренуло је акцију прикупљања хуманитарне помоћи за братску Доњу Велешњу. Акцији се придружио Савет Месне заједнице, као и локална самоуправа општине Бела Црква

Од 15. до 24. фебруара 2021. године у просторије КУД-а, у Спомен дом у Кусићу, стизала је разна врста помоћи, она које су сељани Кусића имали могућности да прикуе и дарују онима који су се, у сличној ситуацији сетили њих, без обзира колико је година прошло. .

Прикупљена је  конзервирана храна, средства за личну хигијену, кућну хемији, брашно, јестиво уље…

Али, сем тога, требало је  обезбедити сву неопходну документацију за несметан транспорт помоћи. Због пандемијске ситуације, морало се водити рачуна о свему.

Од Општине Кукурузари добијена је сагласност и потврда за несметан улазак у Републику Хрватску без поседовања теста на ковид-19 и потврда, као и  да се возило ЈАТП „Бела Црква, које је превозило хуманитарну помоћ ослобађа путарине у оба правца.

„На царинским прелазима нисмо имали задржавања, тако да смо на одредиште стигли релативно брзо. Срдачно смо дочекани од представника општине и домаћина који нису крили своје одушевљење. Они су били пресрећни што их се неко сетио у овим тешким временима, а ми што смо успешном реализацијом акције „Кусић за Доњу Велешњу“ успели да им мало олакшамо тренутну ситуацију и бар на тренутак вратимо осмех на њихова лица. Ми им се овом приликом захваљујемо, посебно Саши Тиршеку који је све то организовао“ – каже Мирко Доловац из КУД-а „Вукомир Видић – Уча“, додајући да су им домаћини, при растанку,  неизмерно захвалили на указаној помоћи.

Ето још једне потврде да се добро добрим враћа, само ако су људи добри.