ЗАШТО... питање на које нико разуман нема одговор

Панчево

Положени венци на спомен-обележје рафинерцима жртвама НАТО бомбардовања

ГОСПОДО  НАТОВЦИ, ЗАШТО!?

• Још једно сећање на Душка, Мирка и Дејана, невине жртве сулудог НАТО бомбардовања рафинеријских постројења, уз поруку да такав злочин никад не застарева

У рану зору, тог трагичног 4. априла 1999. године, на погон „Енергане“ Рафинерије нафте Панчево бачена је бомба из једног НАТО авиона, од које су смртно страдали, ни криви ни дужни, тројица радника „Енергане“ – Душко Богосављев, Мирко Дмитровић и Дејан Бојковић.

Као и сваке, тако и ове године, на спомен обележје трагично настрадалих рафинераца венце су положили чланови њихових породица, представници РНП, Организације синдиката, као и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

У ИМЕ ГРАДА… Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Било је то једно у низу од 24 бомбардовања Панчева за 78 дана НАТО агресије на тадашњу СРЈ, од којих су осим војних објеката, гађана и индустријска постројења.

Поред Утве авиона,која је гађана већ првих минута агресије,  на мети су биле и све три фабрике „јужне зоне“, и Рафинерија и Петрохемија и Азотара.

Осим изгубљена три млада живота, из Рафинерије је у природу отишло 80.000 тона нафте и нафтних деривата, из Петрохемије је исцурело 440 тона високотоксичног винилхлорида, а из Азотаре 250 тона амонијака. О последицима по животну средину и здравље становника Панчева и околних места – тек ће се говорити!

Био је то злочин НАТО алијансе који не застарева и који се не заборавља.