ТРЕБА СТИЋИ, А... Милан Селаковић

Пландиште

Милан Селаковић, директор ЈП „Полет“ у Пландишту

 „ПОЛЕТ“ ПОЛЕЋЕ УСУСРЕТ СВИМ ПОТРЕБАМА

• ЈП „Полет“ из Пландишта брине о снабдевености водом, гасом као и о одржавању јавних површина у свих 13 насељених места општине

О дистрибуцији гаса и воде, као и о чистоћи јавних и зелених површина општине Пландиште брине једино општинско јавно и комунално предузеће „Полет“. О томе како оно функционише, са којим се проблемима најчешће суочава, као и о плановима за будућност, разговарали смо са директором Миланом Селаковићем.

– Јавно предузеће „Полет“ у оквиру својих свакодневних послова покрива три основне области: дистрибуцију гаса за домаћинства, дистрибуцију пијаће воде, као и прикупљање и одлагање смећа односно комуналног отпада. Поред тога, Општина је на нас пренела и послове чишћења и одржавања јавних и зелених површина у свих 13 месних заједница општине Пландиште. Чињеница да су све те месне заједнице гасификоване, као и то да све имају водовод говори о значају онога што наше предузеће ради – каже наш саговорник и додаје да у оквиру своје делатности има и одржавање и свих гробаља у општини, а самим тим и сахрана што, због величине општине и међусобне удаљености села често представља проблем када су ресурси предузећа у питању.

Поред тога, директор Селаковић додаје да ће „Полет“ ускоро добити и послове одржавања и канализационе мреже у Пландишту и Хајдучици, у два места где је она делимично изграђена. – План је да ми добијемо одржавање канализације, која је општинска инвестиција, а која, нажалост, још није завршена. Данас око 70 посто домаћинстава у Пландишту има канализацију, неке улице су целе спојене на ту мрежу, док је код других спојена само једна страна и поједини објекти што представља проблем. Слична ситуација је и у Хајдучици. Од изградње мреже, у једном тренутку је било дозвољено је да се грађани сами спајају на њу без икакве пројектне документације што је довело до тога да ће, после озакоњења мреже, они морати озбиљно да се позабави њеним одржавањем. Та мрежа има црпне станице као и погон за прераду отпадних вода, а пошто нико не плаћа коришћење канализације, тако се она и минимално одржава – наглашава Селаковић, који још додаје да предузеће на чијем је он челу наплаћује дистрибуцију пијаће воде у складу са општинском одлуком, али да се коришћење канализационе мреже још увек грађанима не наплаћује.

Кад је већ реч о наплати, директор „Полета“ каже да је задовољан степеном наплате услуга овог предузећа, које иначе грађанима испоручује обједињене рачуне за све своје услуге и напомиње да понекад настану проблеми у наплати, али да се запослени труде да се све реши на најбољи начин и за грађане и за предузеће. „Полет“ воду наплаћује у складу са потрошњом очитаном водомерима и ту, по речима директора, понекад долази до неспоразума у комуникацији са грађанима, а зато што очитавање водомера понекада није могуће током зимских месеци или у случају да  потрошачи не одржавају водомер што доводи до тога да до њега није могуће доћи.

ВОДА

   ЈП „Полет“ сва места у општини Пландиште снадбева водом. Ако је реч о њеном квалитету, директор Селаковић каже да се о њеној исправности брине Завод за јавно здравље из Панчева, који редовно врши испитивања узорака по којима је вода у Пландишти исправна и задовољавајућег квалитета. Ако се деси да неки узорак, по правилу узет са обода неког од насеља, има повећане неке вредности, иако су у границама дозвољеног, упућују на саму старост водоводне мреже што ће се морати поправити у будућности, што и јесте у плановима „Полета“.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.