А КАД СВЕ БУДЕ... туристе тек чекају атрактивна изненађења

Ковин

Подигнут је пре хиљаду година, а потом срушен, а данас..

СТАРИ ГРАД – НОВИ ТУРИСТИЧКИ РАЈ!

Ковин, као средњовековни град, подигнут у 12. веку, данас је, као остаци Старог града, споменик културе од великог значаја, а у плану је да на том месту ускоро буде изузетно атрактивна додатна туристичка понуда

Завод за заштиту споменика културе привео је крају овогодишња археолошка ископавања на локалитету тврђаве Стари град у Ковину, места на којем је пре хиљаду година подигнут град Ковин, с циљем заштите јужне границе Угарске, да би се потом око њега водили бројни сукоби између Угара, Византинаца и Турака, све до његовог рушења 1739. године, након потписивања Београдског мира.

Како је изгледао град Ковин тада, највише се може видети на Марсиљејевом цртежу из 18. века. Данас су на том месту само остаци куле, која је саграђена 300 година после подизања града као угарског утврђења.

Радови на археолошком ископавању наручила је Туристичка организација општине Ковин, а са циљем да се том историјском месту направи оригинална амбијентална целина, у оквиру које ће бити и марина и макета целог тока Дунава кроз Србију, као и видиковац, што ће све додатно појачати ионако не мало интересовање туристичких посленика из земље и иностранства, љубитеља трагова прошлости који трајно остају.

Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин, подсећа да осим изузетног погледа на Дунав, и макета, понтона, пристана и наутичких пловила, ту ће бити и шајке, сличне онима које су користили шајкаши пре 300 година у одбрани граница, а чија је употреба већ увелико у току, на опште задовољство бројних корисника.

Ни ту није, крај, у плану је и израда реплике средњовековног моста, који ће спајати пут од макете тока Дунава кроз Србију до самог археолошког локалитета, са свим успутним садржајима.

(Фото: Turistcost.rs)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.