А КАД СЕ ЗАВРШИ... неће бити мазута, биће кокса, висококвалитетног бензина...
А КАД СЕ ЗАВРШИ... неће бити мазута, биће кокса, висококвалитетног бензина...
Панчево
Рафинерија нафте у Панчеву добија нови модерни производни комплекс

ПОЧЕТАК РАДА У ТРЕЋЕМ КВАРТАЛУ 2019. ГОДИНЕ

У оквиру друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС-а, у Рафинерији нафте Панчево у току су радови на изградњи новог постројења “Дубока прерада”, чиме ће се она сврстати међу најмодерније рафинерије у источној Европи

  У Рафинерији нафте Панчево успешно је окончана монтажа вангабаритне опреме у оквиру реализације пројекта изградње постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, капиталног пројекта друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС-а. На градилишту су подигнута два реактора, део опреме у коме ће се обављати процес коксовања, оба висине 30 метара и тежине од преко 200 тона а чије дизање је било озбиљан грађевински изазов. У Рафинерији је, поред бројних других грађевинских и монтажних послова, у току финализација једне од кључних тачака пројекта, изградње коксне пећи чији ће капацитет износити преко 20 мегавата.

  Сам пројекат изградње нових постројења “Дубока прерада” вредности је преко 300 милиона евра и један је од тренутно највећих инвестиционих пројеката у Србији. Почетак рада новог постројења, планиран за трећи квартал следеће године, омогућиће оптимално искоришћење капацитета Рафинерије у Панчеву, а тиме и ПОВЕЋАНУ производњу висококвалитетног бензина, дизела и течног нафтног гаса, као и производњу кокса што ће имати позитивне економске ефекте пошто се он данас у Србију увози.

Владимир Гагић и Оливије Буазар
ВИШЕСТРУКЕ КОРИСТИ… Владимир Гагић и Оливије Буазар

  Директор Блока “Прерада” Владимир Гагић је нагласио да је модернизација прерађивачких капацитета један од приоритета компаније НИС, као и да ће завршетком пројекта “Дубока прерада” Рафинерија нафте у Панчеву постати једна од најмодернијих рафинерија у источној Европи, а по дубини прераде у рангу најбољих на свету.

  – Поред тога што је економски значајан, самим пројектом се подиже и производња евродизела, бензина и течног нафтног гаса, најквалитентијих нафтних деривата домаће производње, За Рафинерију овај пројекат доноси и значајно побољшање по питању екологије, и то не само у Рафинерији нафте Панчево већ у читавој Србији пошто ће се његовом реализацијом стећи услови за престанак производње мазута, а знамо да је мазут, због високог садржаја сумпора, све мање еколошки прихватљив и у Србији и у ЕУ. Стартом овог постројења, Рафинерија нафте Панчево биће једна од ретких рафинерија у региону са нултом производњом мазута – рекао је Гагић и напоменуо и да ће нова постројења, поред повећања производње висококвалитеног бензина, омогућити и производњу кокса, производа који са данас увози у Србију, али и већу енергетску ефикасност Рафинерије у Панчеву.

  У свом обраћању новинарима директор пројекта “Дубока прерада” Оливије Буазар је напоменуо да је реализација оваквог пројекта веома комплексна и да носи бројне изазове.

  – До сада смо реализовали око 1,3 милиона радних сати, а на градилишту које је површине два фудбалска игралишта, ради око 700 радника, осам дизалица, десетине камиона и радних машина. Ова фаза пројекта је захтевала много труда свих учесника и интензивну координацију, а ток радова показује да смо на добром путу и да имамо разлога за задовољство досадашњом реализацијом пројекта – рекао је директор пројекта Буазар и нагласио да су у реализацију овог, као и код свих других НИС-ових пројеката, укључене најбоље фирме извођачи радова, од којих је већина из Србије.