НИС – РНП

Здравље запослених је предуслов за очување производње

ПРЕДУЗЕТЕ СУ БРОЈНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ

• Рад у овако изазовној ситуацији могућ је само уз примену свих превентивних мера, а основни предуслов је сачувати здравље свих запослених, сарадника и потрошача

Михаил Рјазанов, HSЕ директор НИС-а, задужен за безбедност, здравље на раду и заштиту животне средине, рекао је да је у условима епидемије вируса COVID-19 очување здравља запослених приоритет, јер се само на тај начин може очувати и стабилност на домаћем тржишту нафтних деривата.

“Ситуација са којом се суочавамо је, пре свега, изазов када је реч о здравственом аспекту. Са друге стране, НИС је једна од најзначајнијих енергетских компанија у Србији и ми морамо да очувамо стабилност у производњи, преради и дистрибуцији нафтних деривата, како бисмо грађанима и државним институцијама и даље испоручивали нафтне деривате неопходне за несметано функционисање система”, рекао је Рјазанов у интервјуу за портал Балкан магазин. Он је додао да у условима епидемије то није нимало лак задатак, јер захтева много логистике, дисциплине, па и личне храбрости запослених.

“Желим да захвалим свим запосленима НИС-а који су допринели да се наш рад обавља континуирано.  Рад у овако изазовној ситуацији могућ је само уз примену свих превентивних мера, а основни предуслов је да сачувамо здравље наших запослених, сарадника и потрошача. Тако смо и дефинисали наше приоритете и одмах по проглашењу епидемије у Србији предузели низ мера. То је у случају НИС-а веома комплексан задатак, јер имамо више од 11.000 запослених (укључујући и кћерке фирме у Републици Србији) и бројне процесе – од производње нафте до продаје горива на бензинским станицама”, рекао је HSЕ директор НИС-а.

Према његовим речима, у компанији су предузете бројне мере заштите – од увођења кризних тимова, преко набавку заштитне опреме и дезинфекционих средстава, до детаљног обавештавања запослених како да поступају у новонасталој ситуацији.

Такође, у администрацији НИС-а је омогућен рад од куће, службена путовања у иностранство су одложена до даљег, а састанци се одржавају путем видео везе. Посебно јаке мере заштите су на нафтним пољима НИС-а, у Рафинерији нафте Панчево и на бензинским станицама.

“Понудили смо и нове услуге нашим потрошачима у жељи да појачамо безбедност купаца и наших запослених. Омогућили смо плаћање за гориво путем Drive.Gо апликације које се реализује преко мобилног телефона, без одласка на касу”, навео је Рјазанов.

Он је још додао да НИС велики значај придаје улагању у заститу животне средине и да је од 2009. године у те сврхе издвојено више од 13 милијарди динара, од којих је само у 2019. години инвестирано 534 милиона.

Рјазанов је навео да је велики део пројеката реализован у Рафинерији нафте Панчево и да су те инвестиције директно допринеле смањењу емисија у ваздух.