С ПОНОСОМ... Александар Стевановић отвара 10. БУДИ

Панчево

Почео је 10. Бијенале уметничког дечјег израза (БУДИ)

ДЕЦА ЗА ДЕЦУ, АЛИ И ЗА ОДРАСЛЕ!

Вама децо желим да уживате, да кроз културу откључавате вашу машту, да стичете нова знања и упознајете нове културе и пријатеље“ – поручио је градоначелник Панчева Александар Стевановић на отварању 10. БУДИ-ја

Овогодишње, 10. јубиларно издање Бијенала уметничког дечјег израза у Панчеву (БУДИ), чија је тема „Откључано небо”, почело је, не случајно, у понедељак, 15. маја, на Светски дан породице. Манифестација ће трајати до 15. јуна, на више локација у Панчеву, уз више од 70 бесплатних програма намењених деци и младима. Овогодишња земља гост-домаћин Бијенала је Немачка.

На отварању манифестације у дворани Културног центра Панчева присутнима су се обратили Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Роман Стракош, генерални директор компанија Бросе Србија, која је и генерални спонзор манифестације, и Анке Конрад, амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији.

Ја сам веома поносан што вечерас, заједно са свима вама, могу да отворим 10. јубиларни БУДИ, јер ова манифестација чини наш град специфичним. Вама децо желим да уживате, да кроз културу откључавате вашу машту, да стичете нова знања и упознајете нове културе и пријатеље“ – поручио је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

ПОЧЕТАК… и у сличном стилу све до 15. јун

У обраћању присутнима, Роман Стракош, генерални директор компанија Бросе Србија, је рекао:

Велика ми је част што сам данас са вама, и што је испред компаније Бросе отварамо овај сјајан фестивал, који ће имати више од 70 активности у наредне четири недеље. Трагични догађаји који су се десили последњих дана дали су нам до знања да морамо да почнемо да размишљамо како проводимо време са нашом децом и породицом. Сада је време да променимо наш начин понашања и ставимо принципе породице на прво место, а то су љубав, подршка, разумевање и узајамно поштовање. Дечји осмех, то је најлепша и најјача мотивација за све нас“ – напоменуо је Стракош.

Присутнима се обратила и Анке Конрад, амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији:

Велико ми је задовољство што је Немачка ове године изабрана као земља гост-домаћин 10. БУДИ-ја. У уметности се отвара нови универзум, који нас води у свет пун авантура, магије и инспирације. Драго нам је што овај фестивал чини деци доступним овај узбудљив свет. Посебну улогу у том свету уметности су заузимале књиге, и велика ми је част што су дечје књиге бројних немачких аутора, попут Браће Грим, Карла Маја, Михаела Ендеа, Корнелије Функе, у Србији толико позната и популарна. Захвалила бих се свим великим и малим уметницима који су своја дела ставили на располагање манифестацији, она ће инспирисати све нас у Србији, а и шире“ – истакла је амбасадорка Конрад.

У оквиру програма отварања манифестације наступили су хорови: Вокал кидс, Музичка школа „Јован Бандур” и Меrry Gоspel Chоir, као и Гимназијалски Идол, састав ђака Гимназије „Урош Предић”, док је у Галерији савремене уметности отворена међународна изложба радова награђених на 10. БУДИ конкурсу „Откључано небо”.

Јубиларни 10. Бијенале уметничког дечјег израза организују Културни центар Панчева и Удружење грађана БУДИ, а манифестацију традиционално подржавају Министарство културе Републике Србије, Град Панчево и бројни други покровитељи.

(Фото: Г. Николић)