ПОВЕРЕЊЕ СЕ НЕ СМЕ... Петар Вишњички

Интервју

Петар Вишњички, заменик председника Општине Ковачица

НАШ РАД ДИКТИРАЈУ ПОТРЕБЕ НАШИХ ГРАЂАНА

• Општина Ковачица од 2016. година иде  брзим корацима у развојном правцу, у сваком смислу
• Трудимо се да подржимо сваки добар пројекат који ће допринети унапређењу рада удружења грађана и невладиних организација – каже Петар Вишњички, заменик председника општине

После убедљиве победе напредњака на прошлогодишњим локалним изборима у општини Ковачица, када су освојили око 66 одсто гласова изашлих бирача и 21 одборнички мандат од укупно 29, колико их има Скупштина општине, 21. августа је одржана прва, конститутивна седница. На њој је за председника Општине Ковачица изабран Јарослав Хрубик, који је потом за свог заменика предложио Црепајца Петра Вишњичког, мастер инжењера информатике, кога су убедљивом већином гласова прихватили и одборници новог сазива Скупштине општине Ковачица.

Ово је његов први интервју за Старт 013.

• Који су најзначајнији пројекти које је Општина Ковачица планирала за наредни период, а који су такви пројекти који су завршени? Како сте задовољни сарадњом са покрајинским и републичким властима у реализацији пројеката значајних за Ковачицу?

     – Општина Ковачица од 2016. година иде у развојном правцу, у сваком смислу. И ми сада  наставили смо да планирамо буџет тако да средствае усмеримо ка пројектима који утичу на решавањев оних питања за која су нам грађани дали поверење на јунским изборима прошле године,  да их управо ми решимо.

А у претходном периоду решили смо једно од најбитнијих питања за наше грађане, а то је почетак опремања радне зоне.

САРАДЊА… Петар Вишњички и Ингрид Броцкова, државна секретарка за спољне послове Словачке

Нажалост свих наших грађана, пре 2016. године није било одговарајућег простора за долазак инвеститиора и тиме је онемогућено да  се људи запошљавају. Због тога је општина Ковачица претрпела одлазак једног дела радно способног становништва. Сада, када смо завршили један део радне зоне, и када је остала још једна трећина читавог посла и када је долазак инвеститора и отварање нових радних места известност, можемо да гледамо у сигурну будућност.

Имамо и интересантан и један веома леп податак, због повећаног броја запослених родитеља, повећала се и потреба за вртићем. Отворили смо ново јаслено одељење, а недавно је отворена још једна група у ПУ „Колибри“. Захваљујући пројекту са којим смо конкурисали ка Покрајини, управо теку радови на крову предшколске установе, а вредност одобреног пројекта је милион динара.

У целој општини Ковачица увели смо лед расвету. Потписивањем уговора на 13 година, реконструкцијом јавне расвете замењено је 2960 светиљки, и наша општина спада међу прве општине у Србији које су успеле да у целости спроведу овај посао. Током 13 година биће уштеђено 30 милиона динара, или 250.000 евра, што је велики удео у буџету Општине Ковачица.

Уз помоћ покрајинске администрације настављамо радове на изградњи спортске хале у Црепаји. Планирано је да у читав посао ове године буде уложено 120 милиона динара, а укупно 253 милиона динара. Ниједан од великих пројеката не би био релизован да покрајинске и републичке власти нису биле уз нас и да нису препознале важност тих пројеката за нашу општину.

Поменуо бих такође и да је велика и важна ствар за читав регион економско јачање Јужнобанатског округа доласком два велика индустријска гиганта близу наше општине. Како местима у околини, тако и нашој општини, то даје ветар у леђа. Јачање нашег округа сведочи да је сарадња са републичким и покрајинским властима, не само на административном нивоу, већ да постоји визија да наш регион постане један од лидера у нашој земљи. Посебно сам поносан што ће се реализовати и велики пројекат изградње ауто-пута који ће имати петљу и у нашој општини.

На који начин помажете рад удружења која су активна у Вашој оштини? Шта је најзначајније што сте урадили на побољшању образовања, спорта и уопште живота младих у Ковачици?

  • Општина Ковачица добила је средства за нови ЛАП за младе. Ради се о Локалном акционом плану који за задатак има да мапира све проблеме са којима се млади сусрећу, да предложи мере и начине за решавање ових питања и према томе ће се даље предузимати активности.

Удружења грађана и невладине организације у нашој општини једне су од најактивнијих, ми смо ту да их подржимо и помогнемо да унапреде свој рад. На територији наше општине фукционише удружење жена које има традицију дужу од 100 година. Сваке године издвајамо 2 милиона динара за пројекте у области културе, 2,5 за пројекте од јавног интереса, 2 милиона за пројекте у области пољопривреде, лова и риболова и екологије. Такође, издвајамо средства и за спортска удружења и верске заједнице. Трудимо се да подржимо сваки добар пројекат који ће допринети унапређењу рада удружења грађана и невладиних организација.

Шта је Општина Ковачица урадила како би се сва насељена места са територије општине равномерније развијала и како би се побољшао  живот свих мештана?

-Подсетићу на само неке од пројеката које смо завршили: изградња фабрике воде у Ковачици, реконструкција водоводне мреже у Дебељачи, Уздину, Ковачици и Црепаји. Урадили смо уређење чак три трга, а поред тога радили смо и на унапређењу локалне путне инфраструктуре. У Самошу смо радили на асфалтирању и насипању улица, у Падини и Ковачици радили смо на проширењу паркинг простора, у Идвору се тренутно изводе радови на уређењу прилаза гробљу, а у претходном периоду урађена је јавна чесма, пијачни простор, урађена је реконструкција Ватрогасног дома и финансирали смо и радове на Дому културе Михајло Пупин.  У Дебељачи смо асфалитрали делове улица Иве Лоле Рибара и Светозара Марковића…

Што се тиче локалне инфраструктуре, додао бих да смо вратили стари сјај излетишту на Тамишу. Вредност пројекта само друге фазе пута ка Тамишу је 33 милиона, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство финансирао пројекат са око 16, а Општина Ковачица са приближно истим износом. У Падини је завршено покривање трибина стадиона ФК „Долина“ настрешницом, у дужини од 36,5 метара, као и монтирање 250 столица, израђена је и пројектно-техничка документација за асфалтирање Улице Војвођанских бригада, укупне дужине 970 метара, бетонирање тротоара на раскрсницама, а урадили смо и чишћене банкина поред асфалтног пута, као и санацију ударних рупа.

Пандемија коронавируса не посустаје. Каква је ситуација у Ковачици по том питању и колико сте задовољни степеном вакцинације у Вашој општини?

  • Општина Ковачица се добро организовала у спровођењу вакцинације. Радили смо заједно у спрези са Домом здравља и пружили сваки вид подршке. Похвалио бих заинтересованост грађана за вакцинацију, а то смо видели кроз позиве Контакт центру који смо оформили како бисмо олакшали спровођење вакцинације без закзивања, путем портала еУправа. Могу да кажем да је епидемијска ситуација у нашој општини у овом моменту стабилна, али ипак  апелујем на грађане који се до сада нису вакцинисали да то учине, како бисмо, ако четвртог таласа буде, ублажили његов удар и заштитили себе и своје најближе.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.